Bokfrågornas ABC – F

Nu är det dags, lite försenat, för F i Lilla O:s Bokfrågeutmaning:

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!

Det var många år sedan jag läste den, men jag minns att när jag läste Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe tyckte jag den var väldigt präglad av en oerhört stark frihetslängtan och det minns jag än idag.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

Jag läser i nio av tio fall boken först och ser filmen sen, åtminstone där jag är medveten om att filmen har en bok som förlaga. Jag ser rätt ofta filmatiseringar av böcker eftersom jag är intresserad av film också, men det beror också på hur filmen verkar och vem som har gjort den. Just nu är jag sjukt sugen på att se filmatiseringen av Tidsresenärens hustru och se om den lever upp till bokens standard.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

Filmatiseringen av Harry Potter and the Order of the Phoenix (femte boken) är riktig bra och lätt den bästa filmatiseringen av Harry Potter- böckerna hittills. Självklart når den inte helt upp till bokens standard, men jag är väldigt imponerad av vad de gjort med den eftersom det är den tjockaste boken av de sju, runt 850 sidor i den engelska upplagan har jag för mig.

Som alltid med HP- filmerna är det skådespelarna som gör dem. Det är helt fantastiska skådespelare i varenda roll, de är som tagna ur boksidorna och levandegjorda. Återkommande underbara rollprestationer gör Alan Rickman som Snape, Rupert Grint som Ron, Ralph Fiennes som Voldemort, Helena Bonham Carter som Bellatrix Lestrange och Maggie Smith som Professor McGonagall. Nya imponerande stjärnor i den här filmen är Evanna Lynch som Luna Lovegood och Imelda Staunton som den hemska, avskyvärda och fruktade Dolores Umbridge.

Förutom att göra en minst lika hemsk Dolores Umbridge som i boken har de också lyckats otroligt väl med skapelserna Thestrals, de bevingade och drakliknande svarta hästarna, samt miljön i The Ministry of Magic, något jag aldrig trodde möjligt när jag läste boken. Det, är verkligen sagolikt.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Åh, vad svårt. Jag hänger inte med så mycket i debatter och artiklar och liknande och har lite svårt för att veta vilka som får utrymme och inte. Jag har i och för sig inte sett mycket med Carl-Johan Vallgren, men det kan ha varit för att jag helt enkelt har missat det. Det är i alla fall en författare värd att uppmärksammas!

Kommentera