Bokfrågornas ABC – K

Den här veckan är det dags för K i Lilla O:s Bokfrågeutmaning.

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.

Även om deras historia inte slutar lyckligt så älskar jag Rhett Butler och Scarlett O’Hara i Gone With The Wind. De är egentligen gjorda för varandra, men Scarlett inser inte att hon faktiskt älskar honom på riktigt och slutet av boken – liksom filmen – är tårdrypande sorgligt. Jag läste och grät första gången i tonåren, jag älskar dem fortfarande.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.

Tomorrow when the war began är den första av sju böcker i en serie av John Marsden som egentligen är skriven för ungdomar men lika gärna kan läsas av vuxna. Sju ungdomar i Australien ger sig ut för att campa och när de kommer tillbaka är djuren dödade, staden övergiven och människorna försvunna. Australien har blivit invaderat, det är krig och ungdomarna gömmer sig i en dalgång och kämpar för mat, för att hålla sig gömda och för överlevnad. En spännande och annorlunda bokserie om krig som får en att se saken ur ett annat perspektiv och verkligen tänka till. Bonnier har slutat trycka den på svenska (Imorgon när kriget kom) men den finns fortfarande att få tag på i originalspråk.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.

Den första delen i Drottningens Juvelsmycke består av brev mellan Ferdinand, Carl-Henrik, Mauritz, Adolfine och Amanda. En av många missförstånd börjar redan här uppdagas och även om det tar en stund att få tag på alla trådar så är det en mästerlig inledning på en bok.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?

Jag läser inte så mycket tidningar och därmed inte så mycket kåserier heller, men en av få tidningar jag läser är Djurens rätt och jag läser alltid Jonas Nilssons krönikor och artiklar. Han skriver himla bra och vet också hur man drar igång en debatt.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – K

Kommentera