Bokfrågornas ABC – O

Så går vi vidare med Bokalfabetet hos Lilla O och förra veckan var det dags för O.

1. Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

Jag hade aldrig hört talas om priset innan och vad gäller priser speciellt för kvinnliga författare är jag lite kluven. På ett vis är det bra att kvinnor uppmärksammas eftersom det i så många år bara varit män (se bara på nobelprisstatistiken!) men samtidigt vill jag också att kvinnor ska få ”tävla” på lika villkor mot män, att ha en kategori för bara kvinnor kan lika gärna uppfattas som att kvinnor inte är tillräckligt ”bra” för att tävla i samma kategori som män.

Av pristagarna har jag läst flera stycken, bland andra Donna Tartt, Sarah Waters, Sadie Jones och Nadine Gordimer.

2. Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

Jag brukar inte läsa böcker som jag tror att jag inte kommer tycka om och upptäcker därför sällan oväntade favoriter, men två böcker  jag läste i höstas och som verkligen blev oväntade favoriter var Katarina Mazettis Grabben i graven bredvid och framförallt Familjegraven. De var inte alls så platta jag trodde de skulle vara utan var både roliga och eftertänksamma, på mer än ett sätt.

3. Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

Nålens öga av Ken Follett var olidligt spännande, speciellt på slutet där hjältinnan är ensam på en liten ö tillsammans med mördaren och försöker låsa in sig i huset, det går inte så bra naturligtvis.

4. Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

Hur jag än tänker kommer jag faktiskt inte på någon nu, jag har säkert läst många där ämnet dyker upp men vad jag minns ingen där det är centralt.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – O

  1. Är också kluven till ett pris för kvinnor, men det är många intressanta författare som lyfts fram. Familjegraven har jag faktiskt inte läst. Kanske ska ta och göra det!

    1. Om du har läst Grabben i graven bredvid så tycker jag absolut att du ska läsa den med! De var rätt mycket som två delar av en bok, tyckte jag, och dessutom var Familjegraven snäppet bättr

  2. Om du har läst Grabben i graven bredvid så tycker jag absolut att du ska läsa den med! De var rätt mycket som två delar av en bok, tyckte jag, och dessutom var Familjegraven snäppet bättre.

Kommentera