Bokfrågornas ABC – S

Den här veckans Bokfrågeutmaning hos Lilla O var en riktigt svår nöt!

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?

Jag är också en språknörd, språket är bland det bästa med böcker tycker jag. Det är svårt att säga vem som har det bästa språket eftersom ”bästa” kan betyda så många olika saker: poetiskt, passande till karaktären eller till historien bland annat. Men när jag hör ordet ”språk” tänker jag först och främst på Selma Lagerlöf. Från Gösta Berlings saga:

O, sena tiders barn!

Jag begär ju inte, att någon ska sätta tro till dessa gamla historier. De kunna inte vara annat än lögn och dikt. Men ångern, som vaggar fram och åter över hjärtat, till dess jämrar sig, som golvplankorna i Sintrams sal jämrade sig under den vaggande meden, men tvivlet, som ringer för öronen, såsom bjällrorna ringde för Anna Stjärnhök i den öde skogen, när bli de till lögn och dikt?

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?

Jag är väldigt fascinerad av tvillingsymbolik och alla historier om mer eller mindre tokiga tvillingar som finns (till största delen är de kvinnor, av någon anledning…) och ett av mina favoritpar är Maharet och Mekare i The Queen of the Damned av Anne Rice.

3. Sagor hör barndomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?

Åh, vad svårt. Jag hade så många, beroende på vilken tid. Jag vet att jag alltid har älskat Prins Hatt under jorden och den tycker jag om även idag, kanske mest i och för sig i formen av systersagan Östan om solen och västan om månen. Bara en favoritsaga skulle jag inte kunna säga ens under tortyr, men den hör till de främsta favoriterna. Också Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr har jag alltid tyckt om.

4. Jag läste Fallet Vincent Franke för någon vecka sedan och Christoffer Carlsson har gjort ett soundtrack till den. En spotifylista som du hittar här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.

Jag är otroligt förtjust i soundtracket till filmen Twilight, det är för mig nästan lika mycket ett soundtrack till boken  som till filmen. Det binder ihop både bok, författare och film på ett sätt jag aldrig tidigare varit med om eftersom de i filmen använder låtar som författaren Stephenie Meyer lyssnat på när hon skrev boken och dessutom låtar som dyker upp i boken. Däremot gillade jag inte alls soundtracket till New Moon, de hade tappat hela grejen. Jag hoppas på förbättring och gör därför ett eget soundtrack till boken Breaking Dawn, nummer fyra i serien om Bella och Edward:

Radiohead – High and dry

Righteous Brothers – Unchained Melody

Queen – Love of My Life

Muse – I belong to you

Nirvana – Lithium

Mando Diao – You don’t understand me

Johnossi – Execution song

Muse – New Born

Yiruma – River flows in you

My Chemical Romance – Famous last words

London Philharmonic Orchestra – Moonlight Sonata

Muse – Endlessly

Spotifylista här.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – S

Kommentera