Bokfrågornas ABC – V

Den här veckan blir det ett lite sent Bokalfabet eftersom jag varit iväg på semester sen i söndags och kom hem igår. Men here it goes:

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Det skulle vara Mons Kallentofts deckartrilogi om Malin Fors: Midvinterblod, Sommardöden och Höstoffer. De två första har jag läst, den tredje ska jag läsa.

Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren ”världslitteratur”.

Jag är tyvärr lite dålig på det där med att läsa världslitteratur, men jag listade några favoriter utanför de mest ”vanliga” länderna för inte så länge sedan, här.

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

En världsomsegling under havet utspelar sig i fler än ett världshav, om jag inte minns helt fel. En otroligt spännande äventyrshistoria av Jules Verne.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

Ronja Rövardotter berättar om Ronjas och Birks vänskap mot alla odds och framförallt mot deras föräldrars eviga fiendeskap, om vänskapens upp- och nergångar och om att vänskap och kärlek faktiskt övervinner allt, även hat.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – V

  1. Kallentoft är verkligen besatt av väder, den kallaste vintern, varmaste sommaren och regnigaste hösten. Undra hur vårvädret blir?!

Kommentera