Bokfrågornas ABC – W

Idag handlar Bokfrågornas ABC hos Lilla O om den något svåra bokstaven W.

Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?

Oj,det var svårt, jag har ju egentligen gett upp svenska och engelska deckare med manliga huvudrollsinnehavare och det är väl där sådana förekommer i allra störst utsträckning. Och när spritdrickandet är mer uttalat i böcker brukar det alltsomoftast ha en negativ klang, att de är alkoholiserade. Jag får nog komma dragandes med min favoritkonstapel igen då, Maria Langs Christer Wijk som gärna tar sig en whiskey till kaffet då och då (utan att vara en sån typisk, tråkig, frånskild, bitter kommissarie som jag är så trött på.)

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.

Dansfilmer är jag väldigt förtjust i men dansböcker har jag inte läst så många av. Den första minnesvärda dansscen jag kommer på är den i Harry Potter and the Goblet of Fire där The Triwizard Tournament firas med The Yule Ball och där ett helt lass mer eller mindre entusiastiska ungdomar, häxor och trollkarlar från tre olika länder ska försöka samsas på ett dansgolv omringat av alla J. K. Rowlings tokigheter och roligheter. Jag glömmer nog aldrig min första inre bild av Dumbledore med sitt långa vita skägg som valsar runt med den dubbelt så långa Madam Maxime, eller Professor Moody som styltar runt på sitt träben och kommenterar Harrys strumpor, ja herregud.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?

Det är nog T. H. White, författaren till The Once and Future King (De fem böcker som börjar med Svärdet i stenen)

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?

Jag tycker Katarina Mazetti ger en sådan bild av verkligheten som är verklig och äkta utan att vara tråkig. Hon kan konsten att ”bara” beskriva vardagslivet men göra det på ett så tillspetsat och roligt sätt att man ligger och skrattar högt för sig själv när man läser. Favoriten är Familjegraven.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – W

  1. Åh, Christer Wijk är även min favoritkonstapel!
    Nu fick jag ett akut Maria Lang-sug, har inte läst om någon av hennes böcker på flera månader. Men ska nog spara mig till det blir sommar på allvar – min favoritårstid att läsa Lang.

    1. Jag brukar också dra fram hela Maria Lang- hyllan på sommaren, det är verkligen den bästa Lang- och deckarårstiden! 🙂

Kommentera