Bokfrågornas ABC – X

Lilla O:s Bokfrågeutmaning knatar på med alfabetets sista, svåra bokstäver och den här veckan är det X som står i fokus.

1. XXX avslutar brev med kyssar. Någon bokkyss du minns mer än någon annan?

Jag kommer väl aldrig glömma en av mina favoritscener i Gaston Leroux’ The Phantom of the Opera, när flykten från operans underjordiska utrymmen nästan är över och Erik (Fantomen) har gett sin älskade Christine en enda kyss på pannan, för att sedan ge upp:

Of love… daroga… I am dying… of love… That is how it is… I loved her so! And I love her still, daroga… and I am dying of love for her, I tell you! If you knew how beautiful she was… when she let me kiss her… alive… It was the first… time, daroga… the first… time I ever kissed a woman… Yes, alive. I kissed her alive… and she looked as beautiful as if she had been dead!

2. Malcolm X tillhör de stora ledarna i världshistorien. Berätta om en bok som handlar om en eller flera ledare.

Jag läser sällan biografier, memoarer eller BOATS men för ett tag sedan dividerade vi Machiaveillis Fursten och den handlar ju om flera ledare och om ledarskap i allmänhet. Den hade varit intressant att läsa den någon gång, mest för att den är så känd och för den historiska aspekten.

3. Mina barn är så små att hemmet fortfarande är fritt från xbox eller någon annan spelkonsol. Trots detta (eller just därför) vill jag att du berättar vilken bok du skulle vilja göra om till spel för just xbox (för bokstavens skull då…)

Jag är ju ganska förtjust i Nintendos Castlevania som är ett vampyr-dödarspel och som jag har spelat en hel del i mina dagar (jag har faktiskt inte alls alla delarna till mitt Nintendo DS plus jubileumsutgåvan som kom för några år sen, ehhm nej då…) och jag tror att Guillermo del Toros och Chuck Hogans The Strain skulle göra sig ganska bra som ett liknande spel, fast i xbox. Boken är väldigt filmiskt skriven – del Toro är ju egentligen regissör – och det är lätt att inte bara föreställa sig vampyrerna på bioduken utan även på en spelskärm. Vilken grej!

4. Den som lider av xenofobi är rädd för det som är främmande. Främlingsfientlig med andra ord. Har du läst någon bra bok som handlar om detta?

En av de bästa böcker jag läst handlar om främlingsfientlighet och rasism, Harper Lees To Kill a Mockingbird (Dödssynden) handlar om en ung svart man i 1950- talets Södern som blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna och hans chans till en rättvis rättegång är försvinnande liten. Allt ses igenom nioåriga Scouts ögon, det är en rak och äkta skildring och den går rätt in i hjärtat.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – X

  1. Håller med om att Harper Lees bok är riktigt bra! Fursten läste jag för många år sedan av samma anledning som du. Rätt intressant, men man klarar sig utan den…

  2. Jag har inte börjat med The Strain ännu (fick hem den igår), men av vad jag har hört så håller jag med om att den nog skulle göra sig bra som ett spel.
    Märkligt nog så finns det inte så himla många bra vampyrspel, speciellt inte om man jämför med antalet zombiespel, så det skulle verkligen behövas ett riktigt bra skräckspel med vampyrer!

    1. The Strain är kanon, du har väldigt spännande läsning framför dig 🙂
      Ja, visst är det märkligt? Vampyrer slår ju zombier med hästlängder!

Kommentera