Bokhösten 2020 – kapitelböcker för 9-12 år (eller, välkommen till spökhösten)

Det märks att det är höstutgivning i slukaråldern- hyllan. Det är spökhistorier i alla former: noveller och skräck och kortromaner – men det är också historiskt, hästar och härlig fantasy. Bokhösten 2020 är smått fantastisk på hyllan för 9-12 år, en av de bästa bokhyllorna som finns.

Hörde jag hästfantasy/spökhistorie- crossover? Ja! En ny bok om Ödesryttarna är här – Spökhistorier från Jorvik och den ser helt fantastisk ut.

Det blir fler spökhistorier, i novellsamlingen Skräcktimmen av Moa Schulman och Madeleine Bäck. För vi får aldrig nog av spökhistorier, helt enkelt.

Spökar gör det förstås även i Kristina Ohlssons nya bok, Spökhusets hemlighet. Den utspelar sig dock under julen så kanske sparar jag lite på den.

Petrus Dahlin skriver några av de mest otäcka böckerna för 9-12 år. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot Ärret.

Drottningen av spökhyllan, Ingelin Angerborn, ger ut en kortroman i höst – Flickan utan ansikte. Det känns jätteroligt, det behövs fler korta böcker på 9-12- hyllan som inte är klassade som lättläst. Många av mina elever behöver inte lättlästa böcker men vill heller inte ha tjocka böcker. Det här är perfekt, då.

Kanske inte en spökhistoria, men den ser nog så höstig ut, Mia Öströms nya bok Slutstation. Mia Öström är lite mer av en doldis än ovan nämnda författare, men det finns få böcker jag älskar så mycket som hennes. Det här är en av höstens allra mest efterlängtade böcker.

Det ges ut flera spännande titlar även inom fantastikgenren i höst. Åsa Rosén debuterar med Väktarinnan och jag är hemskt nyfiken på denna Tornedalsfantasy.

Även Det svarta regnet är en debutbok, av Stina Nilsson. Jag får lite Sofia Nordin- vibbar av både handlingen och omslaget, och det vill inte säga lite.

Om vi lämnar skräck- och fantastikhyllan för ett ögonblick så kommer två favoritförfattare med nya böcker i höst. Christina Wahldén ger ut den tredje boken om Hawas detektivbyrå, I god tro, och Camilla Lagerqvist utforskar mellankrigstiden i Pärlor av glas.

Det sista inlägget i serien om höstens böcker beger sig till ungdomsbokshyllan och Young Adult. Kommer snart!

Kommentera