Bokkärlek

Visserligen borde alla dagar vara fyllda av bokkärlek men idag är ju en speciell dag så jag tänkte berätta om tre böcker jag älskar extra mycket. De gemensamma nämnarna är just idag att det handlar om svenska författare, att det handlar om kärlek – och jag älskar dem.

Gösta Berlings Saga. Min favoritbok av alla favoritböcker. Fylld av kärlek, sorg och en otrolig berättarglädje som fyller varje sida. Selma Lagerlöfs underbara språk drar in läsaren i en helt annan värld, en värld av inbillad kärlek och äkta kärlek, av sagor och spökhistorier och av två personer som gör allt för att rädda varandra.

Tronen över mina favoritböcker innehas av två titlar. Den andra är Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia. Jag har läst den flera gånger och varje gång fastnar jag vid vissa passager, ord som är så vackert ihopsnickrade att jag måste läsa om dem, måste låta dem sjunka in i hjärtat och måste läsa dem för mig själv, bara för att få höra dem högt.

Det var så han hade levt de senaste åren, tänkte han, i en dröm om förlorad kärlek ur vilken han aldrig vaknade upp. På en planlös resa där verkligheten bara var en dåligt målad kuliss vid horisonten.

Om kärlek i krigets tid handlar Vibeke Olssons Molnfri bombnatt. Unga Hedwig Mauer blir i 1930-talets Tyskland invald i Hitlerjugend med löften om kärlek, frihet och ett starkt Tyskland. Hon blir kär i en SS-soldat och de kämpar för att få gifta sig trots att hennes far är socialist. Samtidigt får vi följa Hedwig under efterkrigstidens Tyskland, när hon precis kommit till Sverige och när hon är sjuttio år och hör nazister ropa ”Sieg Heil” utanför sitt fönster i Sverige. De parallella berättelserna är skickligt sammanfogade och skapar en berättelse jag aldrig kommer glömma.

Tre böcker jag älskar och läser om och om igen. Jag vill också idag (som hunnit blir kväll…) ge extra mycket kärlek till alla underbara bloggare, läsare, boknördar och alla andra därute <3

Dessutom vill jag säga att om jag någonsin läst ett Alla hjärtans dag- inlägg (som egentligen inte är något Alla hjärtans dag- inlägg men vi är inte så petiga här) som är så fyllt av kärlek att jag – vi kan säga att jag fick något i ögat – så är det just det här inlägget.

8 reaktioner på ”Bokkärlek

    1. Det var inte så länge sen jag läste den faktiskt, men jag kommer nog också känna så om några år när jag vill läsa om den…

  1. Fast jag tycker faktiskt mer om Vibeke Olsson böcker om Romarriket. Jag håller just på att översätta ”Hedningarnas förgård” till engelska, men det går mycket långsamt.

  2. Åh, så roligt! Har alla tre böckerna, man har bara läst Gösta Berlings saga än så länge. Som sagt, Selma rockar. Jag kan verkligen rekommendera en tripp till Rottneros Park i Sunne, som Selma använde som modell till romanens Ekeby. Det är sagolikt vackert vid Fryken överhuvudtaget. Har du läst något av Göran Tunström förresten? Han kom ju också från Sunne och inspirerades mycket av Selma Lagerlöfs skrivande. Juloratoriet är makalöst bra!

    1. Rottneros Park måste jag åka till någongång!

      Ja, Juloratoriet har jag faktiskt läst 🙂 Det var säkert sju år sen dock, så jag minns faktiskt inte vad jag tyckte om den.

Kommentera