Boklördag: Böcker och påverkan

Det händer, ganska ofta, att jag blir väldigt påverkad av böcker jag läser. Sällan blir jag påverkad att ändra åsikt om någonting, men känslomässigt påverkad är inte ovanligt att jag blir. Riktigt bra böcker kan jag gå och tänka på i evigheter.

När jag läste Twilight första gången gick jag omkring som en lycklig liten zombie på jobbet, bärandes boken med mig vart jag gick med ett fånigt litet leende på läpparna (och fick därmed fem stycken kollegor att också börja läsa. Och älska.)

När jag i förrgår kväll sträckläste Överenskommelser grät jag som ett liten unge. Ingen stilla gråt här inte, vid vissa ställen bokstavligt talat sprutade tårarna ur mig, jag hulkade och grät som jag kanske aldrig gjort när jag läst någon bok tidigare. Jag vet inte riktigt varför, för på vissa ställen var faktiskt boken urbota fånig. Men på vissa ställen grep den verkligen tag i mig, och jag kunde inte släppa den. Arg var jag också, så arg att jag helst ville slänga något hårt i väggen.

Hur känslomässigt påverkad blir du av böcker?

0 reaktioner på ”Boklördag: Böcker och påverkan

  1. Åh, jag kan bli helt knäckt av en bok! Om böcker är hemska eller någon i boken blir utsatta för något hemskt kan jag nästan känna smärtor i bröstet! Jag försöker därför hålla mig undan från sorgliga böcker och koncentrera mig på dem som får mig att skratta magmusklerna ur led i stället 🙂

    1. Ja, det har du förstås rätt i 🙂 Jag läser ganska ofta böcker som på ett eller annat sätt är sorgliga, men åtminstone försöker jag undvika böcker med sorger som ligger alltför nära min egen verklighet. Då kan det bli riktigt jobbigt!

Kommentera