Boklördag special: Nordiska favoriter

Temat på Bokmässan 2012 är som bekant nordisk litteratur, tidigare under dagen listade jag vilka böcker jag läst i den nordiska läsutmaning som pågått i bloggosfären i snart ett år – nu tänkte jag räkna upp några andra tippade och otippade favoriter från några av Nordens länder. Färöarna, Åland och Grönland kommer dock inte med här eftersom jag inte tror att jag läst något från någon av de länderna innan utmaningen.

Sverige

Jag har en hel del svenska favoritförfattare, några nutida men de flesta från något århundrade tillbaka. Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken är en av de allra bästa böcker jag vet, i sällskap med Carl Jonas Love Almqvists Drottningens juvelsmycke och Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Även Harry Martinson är en favorit, Aniara är en läsupplevelse som nog aldrig kommer lämna mig.

I den mer nutida kategorin är det ingen hemlighet att jag gillar John Ajvide Lindqvist och Jonas Gardell (som båda kommer till mässan!), och tycker det är jättekul att svensk skräck har fått ett uppsving på senare år. Andreas Roman, Anders Fager, Jenny Milewski och Caroline L Jensen är bara några namn i den kategorin som alla är läsvärda!

Danmark

Från Danmark kommer nog alltid H.C. Andersens sagor vara de jag minns mest. Vi läste dem jämt hemma när jag var mindre och jag har dem i en jättefin upplaga med guldkanter som jag fått av min farmor och som jag knappt vågar läsa i.

Island

Jag har inte läst mycket av författare från Island men en bok jag verkligen fastnat för är Sjóns Skymningsinferno som är en fantastiskt vacker och mörk fantasy-medeltidssaga.

Norge

Inte heller Norge har jag läst många böcker ifrån men jag har verkligen fastnat för Karin Fossums deckare som ofta är något utöver det vanliga – hennes senaste bok Jag kan se i mörkret var en fruktansvärt mörk roman om ondska som fortfarande jagar mig. Dessutom plöjde jag förrförra året Sagan om Isfolket som jag i stort sett gillade – förutom de sista tiotalet böckerna i serien som spårade ur lite väl mycket.

Vad har du för nordiska favoriter?

3 reaktioner på ”Boklördag special: Nordiska favoriter

    1. Indridasson föll inte mig direkt i smaken men har bara läst en bok av honom, funderar på att ge honom en chans till. De andra har jag inte läst något av!

Kommentera