Boklördag special: om den nordiska läsutmaningen

I oktober startade Dantes bibliotek en nordisk läsutmaning med anledning av att temat på årets Bokmässa är nordisk litteratur – tanken var att läsa en bok från ett nordiskt land varje månad. När Dantes bibliotek la ner bloggverksamheten tog Västmanländskan över stafettpinnen och har sammanfattat läsningen varje månad. Jag tänkte berätta lite om vilka böcker jag läste, mer om nordiska favoriter kommer senare under dagen!

I november var det så dags för första boken, landet för november var Finland och boken jag läste var Sofi Oksanens Stalins kossor, en annorlunda och oerhört stark berättelse.

December månads bok tyckte jag inte alls lika mycket om, det var isländska Arnaldur Indriðasons Glasbruket och den föll mig inte i smaken. Inte heller tyckte jag särskilt mycket om den färöiska Livets sommar av Oddvør Johansen som var månadens bok i januari. Något bättre, med några stora ”men” var danska Anna Grues Judaskyssen som jag läste i februari.

Mars månad stod för utmaningens kanske bästa bok: mastodontverket Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset som utspelar sig under den norska medeltiden och som verkligen fängslade mig. Sen gick det tyvärr neråt igen, Alltid skogen av åländska Sanna Tahvanainen var inte min typ av bok – däremot älskade jag Arto Paaasalinnas Kollektivt självmord som var den andra finländska boken och lästes i maj.

Större tur med en isländsk författare hade jag när det var dags för landet igen i juni, liksom Kristin Lavransdotter är Halldór Laxness Fria män ett nobelprisbelönat mastodontverk och även om den tog lång tid att läsa var det värt det!

Landet i juli var Grönland och jag läste två böcker, Saltstoden av Ole Korneliussen var nog utmaningens bottennapp men Kalak av Kim Leine var en överraskning och verkligt bra! Väldigt bra var också Ut och stjäla hästar av Per Petterson som var utmaningens andra norska bok. Sist men inte minst lästes en till bok från Danmark nu i september och det var Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö som jag var lite kluven till men ändå tyckte om.

Det blev alltså 12 böcker lästa från de 7 nordiska länderna – alla utom Stalins kossor var skrivna av författare jag inte läst något av innan och de flesta av dem har jag velat läsa länge så det var jättekul att stifta bekantskap med dem! Två nobelpristagare blev lästa vilket också var roligt.

Sämst får nog sägas vara Saltstoden, bäst är som vanligt svårare men Kristin Lavransdotter får nog förstaplatsen framför Stalins kossor och Kollektivt självmord.

Sammanfattningsvis alltså – en väldigt rolig utmaning!

5 reaktioner på ”Boklördag special: om den nordiska läsutmaningen

Kommentera