Boklördag: svensk skräck i fokus!

Svensk skräck är något som tills för några år sedan inte var en särskilt stor prick på litteraturkartan men som har exploderat och fått mer och mer utrymme och uppmärksamhet. Jag som är en skräckfantast av rang tycker det är oerhört kul att det finns så många bra svenska skräckförfattare – hur många mer lurar under stenarna och bara väntar på att krypa fram?

För ett tag sedan gav Glory Box- Sara tre skräcktips med anledning av en väldigt bra artikel i DN. Jag tänkte haka på i tipsligan och ge er några av mina favoriter inom svensk skräck.

John Ajvide Lindqvist har varit ett stort namn inom svensk skräck i ett antal år nu, och för mig är han inte bara en favoritskräckförfattare utan en favoritförfattare överhuvudtaget. Det är svårt att säga en favoritbok men Låt den rätte komma in och Lilla Stjärna är nog de två bästa han har skrivit i min mening. Jag har skrivit om hans böcker här.

Ett lite nyare namn är Jenny Milewski, hennes debutbok Skalpelldansen släpptes nyligen men jag ser verkligen fram emot fler böcker!

Ett annat nytt namn på den svenska skräckhimlen är Christin Ljungqvist, hennes debut Kaninhjärta är förvisso inte renodlad skräck men den befolkas av tillräckligt mycket spöken och har en så pass ruggig underton att den passar väl in här ändå.

Jag har inte läst så många böcker av Andreas Roman men de jag har läst har jag älskat. Han har skrivit böcker som Mörkrädd, Någon i din säng och När änglar dör. Den senaste är en ovanlig skildring av himmelriket och Bibeln – ur den fallne ängeln Lucifers perspektiv.

Ett annat namn väl värt att ha i minnet när man pratar svensk skräck är Amanda Hellberg. Allra mest rädd blev jag läste Styggelsen, det är i min mening hennes otäckaste och också bästa bok. De fristående uppföljarna Döden på en blek häst och Tistelblomman är också väl värda att läsa men börja med Styggelsen i min mening.

Andra svenska skräckförfattare att hålla ögonen på är Magnus Nordin, Caroline L Jensen och Anders Fager – den sistnämnde gjorde jag en intervju med i somras som du kan läsa här.

Vad har du för favoriter?

0 reaktioner på ”Boklördag: svensk skräck i fokus!

  1. Du har sån fantastiskt boksmak, Eli 🙂 Fast Andreas Roman har jag helt missat tydligen. Känns helt klart som ett måste nu. Kaninhjärta läste jag precis ut och fullkomligt älskade. Helt klart Sverige svar på Audrey Niffenegger. Sen älskar jag alla de andra också. Väntar med spänning på Caroline L Jensens andra bok nu.

    1. Tack, och same to you 😉

      Andreas Roman är faktiskt snudd på ett måste! Jag har ju som sagt inte läst så många böcker av honom men jag tänkte åtgärda det, Mörkrädd har jag hört mycket fantastiskt om!

  2. Jag lyssnade på Mörkrädd som ljudbok när jag körde bil till och från stallet, och jag kan avslöja att jag allt som oftast sneglade i backspegeln då jag fick en stark förnimmelse av att någon satt i baksätet, beredd att anfalla… 😉

  3. Jag gillar Andreas Marklunds Skördedrottning. Han bor iofsig i Danmark men boken utspelas iaf i Sverige 🙂 Så tycker jag mycket om Jarmoir av Alexander Ahndoril men den är nog mer gotik än skräck. Är man sugen på ”skräckel” som de så vackert kallas kan man alltid läsa Nikanor Teratologen.

Kommentera