Bokmässan dag 1 – allsång med Ajvide och kalla kårar med Angerborn

Första dagens bokmässa inleddes ganska snart med överbelastning av nätet,  därför blev det inte så många uppdateringar under dagen. Fungerar det bättre idag blir det mer blogginlägg, glöm heller inte att gilla bloggens facebooksida där jag kommer uppdatera mer än på bloggen och lägga upp bilder under dagen (om nätet fungerar, vill säga!) Ber redan nu om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilderna men jag har bara tillgång till mobilkamera denna mässan, tyvärr.

Nåväl. Bokmässans första dag var himla trevlig ändå! Första seminariet jag var på var Paret Ajvides absurda värld och det var en väldigt rolig inledning – inte helt otippat träffade jag Böckerx3-Metta och Calliope där och vi lyssnade till ett inspirerande och roligt samtal. John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide berättade om sin nya bok Sulky och Bebbe regerar okej och bjöd på sig själva på ett härligt sätt – avslutningen bestod av allsång med en låt de skrivit själva och textat upp refrängen så publiken kunde följa med. Absurt men kul.

Efter det var det dags för invigning, jag och Metta letade oss efter lite förvirrade vändor på mässgolvet ut till V-hallen (”rymdskeppet”) och såg en inspirerande Merethe Lindström och en alltid lika rolig Mark Levengood – för dagen i guldkostym – inviga mässan tillsammans med en hel inflation i kulturministrar.

En bokbloggslunch hanns med, trevlig den med trots lite inledande förvirring (det är ju bokmässa) med Ord och inga visor, Dagens bok, Olika sidor och Enligt O. Det är hemskans trevligt att träffa alla bloggare igen!

Torsdagen bjöd också på Bibliotekariens kompetens i framtidens bibliotek och Från skivrecension till skönlitteratur – det senare var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Dagens sista seminarium var däremot väldigt spännande och väldigt kul – Mårten Sandén och Ingelin Angerborn berättade om spänning i ungdomslitteraturen. Seminariet hette Kalla kårar och det innehöll både humor och allvar. Båda författarna var överens om att det inte är så stor skillnad mellan humor och skräck och att båda egentligen bygger på timing. Ingelin Angerborn berättade att hennes mer skräckiga böcker ofta bygger på en genuin fråga om det faktiskt finns något annat än vi därute. Hon sa också att det är fantastiskt med magi och mystik – och det är det ju. Till sist fick vi höra en historia hon varit med om och jag lovar att det var knäpptyst i lokalen när hon berättade. Jag köpte genast Månfågel och fick den signerad så nu, Bokomaten, ska här läsas – äntligen!

Jag tänkte gått på Sociala medier och bokens framtid men när jag pratat färdigt med Ingelin Angerborn (som var väldans trevlig!) hade det hunnit bli fullsatt. Jag hade istället en trevlig pratstund med …och dagarna går- Anna innan vi begav oss ner till mingleriet på mässgolvet. Tre mycket trevliga montermingel besöktes (och lika många glas montermingelvin hanns med) innan vi begav oss iväg mot Bokhoras mingel på Scandic Rubinen som var väldigt roligt det med. Återigen inledande förvirring när vi gick av på fel våning och fick vimsa omkring lite innan vi hittade rätt, när vi väl gjort det inledde vi vår entré genom att kortsluta lyset och lägga rummet i mörker – kanske inte den mest lysande idé (och helt avsiktligt var det väl inte heller). Lite hotellpersonal och en ungefärlig kvart senare var lyset tillbaka och några mycket trevliga timmar tillbringades med gamla och nya bokbloggarbekanta.

Summa sumarum (om du orkat läsa ända hit), mycket trevlig om än något förvirrad torsdag.

Kommentera