Bokmässan dag tre – nobelpristagare om språk och Lionel Shriver om drömmar och verklighet

Bokmässans tredje dag var för mig den sista och kanske också den roligaste. Jag sprang och irrade en hel del på mässgolvet och fastnade vid Akademibokhandelns unga scen där Magnus Nordin pratade om skräck och spänning. Det var väldigt intressant!

Det första seminariet jag var på var Språket som Heimat (hem) med bland andra Herta Müller och det var också riktigt intressant. Seminariet översattes från tyska till svenska och det handlade om i hur stor utsträckning språket fungerar som hem istället för/med det hemland man bekänner sig till. Det pratades om tyska, rumänska och ungerska och språkskillnader mellan dem, och hur svårt det kan vara att verkligen ha ett hemspråk när ens föräldrar är från olika land och man själv är född i ett tredje. Herta Müller sa i slutet: ”Jag äger inget språk, jag lånar språk.”

Dagen fortsatte med att jag lyssnade på Lionel Shriver. Journalisten Peter Whitebrook var samtalsledare och de pratade mest om hennes nyaste bok Priset man betalar som jag recenserat här. Det är inte min Shriver-favorit men det var ändå en intressant diskussion som i början handlade om USA:s undermåliga sjukvårdssystem och sedan gick över i ett samtal om svårare frågor, hur mycket ett liv egentligen är värt och om det går att värdera människor i pengar. Lionel Shriver hade många bra saker att säga och tiden flög iväg. Shriver sa bland annat att hon ibland säger saker man inte borde men jag tycker att det var väldigt uppfriskande. Hon gillar att ta upp svåra frågor i sina böcker för att hon fick väldigt mycket etik och religion nedtryckt i halsen när hon var ung.

Frågan kom också upp om det verkligen är bra att vi lever längre och längre? Lionel Shriver hade hellre ”lives a great life and go out smiling” och på sätt och vis kan jag inte låta bli att hålla med.

Jag fick också Double Fault signerad av Lionel Shriver vilket jag blev väldigt glad över (föreställ er en rödhårig liten nörd med Buffy-tröja som hoppar upp och ner med boken i famnen och ni kan förstå varför Lionel Shriver log en smula åt mig.)

Som avslutning hade vi bloggmingel i vårt bloggrum och det var riktigt roligt att träffa alla bloggare, vänner och förlagsfolk som hälsade på!

Metta, Linda, Therese och Lyran på första bilden.

Tella och Martin på andra bilden, Tella bloggar här och har gjort både min fina nya design och min namnskylt som fick mycket komplimanger!

Jag på sista bilden, med min fina Buffy-tröja. Jag lyckades nästan koordinera mig med Glory Box- Sara som sa att hon hade sin i förrgår och för övrigt var jättetrevlig! Läs mer om seminariet Sara hade med andra författare om fantasi och fantasy här.

Efter minglet gick vi till restaurang Taras och åt middag, Martin och jag besökte Sticky Fingers och sedan stöp jag i sängen (soffan). Nu sitter jag på tåget på väg hem till Norrland och tänkte berätta mer om mässan, Cornelia Funke och diverse mässmissöden senare under dagen. Mer bilder kommer dyka upp på bloggens Facebooksida!

3 thoughts on “Bokmässan dag tre – nobelpristagare om språk och Lionel Shriver om drömmar och verklighet

Kommentera