Bokmässan dag två – fantasy och sagor

Bokmässans andra dag har hittills – precis som den första – innehållit ganska mycket sagor och fantasy för min del (surprise, surprise!) Dagen började med seminariet Från fantasi till fantasy med Sara Bergmark Elfgren, en av författarna till Cirkeln, Jo Salmson och Martin Widmark. Det var ett intressant samtal där inte bara fantasyn som genre behandlades utan även vilka goda och onda karaktärer som befolkar den och hur man kan relatera fantasy till vår verkliga värld.

Fantasy kan man ju diskutera i evigheter men bra saker som sas var bland annat att fantasy är lite som att skrapa på vår egen verklighet och hitta en annan därunder, och att fantasy är en väldigt bra genre att diskutera moraliska problem i, för moraliska problem och liv och död finns ju även i andra verkligheter – men det kanske är lättare att ta till sig när det är insvept i en annan värld.

Jo Salmson sammanfattade med att säga en sak jag tyckte vad väldigt bra – när hon skriver fantasy packar hon ner sin egen verklighet i en låda och hennes läsare packar upp lådan med sin egen verklighet.

Precis så är det ju.

Jag har även lyssnat på Gillar alla barn Pippi med bland andra Cornelia Funke men det berättar jag om i ett annat inlägg! Det jag kan säga redan nu är att jag är otroligt imponerad och fascinerad av Cornelia Funke och för er som är på mässan, missa inte hennes sista framträdande – Tonårsboken intervjuar henne på scenen i monter C02:02.

1 reaktion på ”Bokmässan dag två – fantasy och sagor

Kommentera