Bokmässespecial: Om Jenny Jägerfeld och Här ligger jag och blöder

Jag önskade att jag hade en strömbrytare kopplad till min hjärna.
Så att det äntligen kunde bli mörkt och tyst.
Inga tankar att tänka.
Ingen längtan att längta.

Jag tänker säga det redan nu: jag älskade Här ligger jag och blöder . I dagens andra Bokmässespecial tänker jag berätta varför – och jag tänker definitivt inte missa Jenny Jägerfeld på Bokmässan, har du chans tycker jag att du också ska se henne. Du kan hitta henne på ett antal seminarier och scenprogram på mässan, kolla in hela schemat här! Själv tänker jag inte missa Drastiskt och humoristiskt om trasiga ungdomar på fredagen klockan tolv. Vill du läsa mer om Jenny Jägerfeld, klicka in på Enligt O:s intervju!

Här ligger jag och blöder är Jenny Jägerfelds andra roman och den tilldelades Augustpriset 2010 för bästa barn- och ungdomsbok. Den handlar om Maja som går på gymnasiet, bor hos sin pappa i Stockholm och gör varannan helg- utflykter till sin mamma i Norrköping. Något som vanliga Svenssons tycker är ett märkligt arrangemang, ännu märkligare är Maja i ögonen på de ”coola” på gymnasiet – de som har helt rätt kläder och inte går estetisk linje som Maja gör.

När Maja råkar såga av sig tummen på en skulpturlektion höjs genast oroade röster – inte så mycket för det faktum att Maja sågade av sig tummen utan mer för att de är rädda att hon gjorde det avsiktligt. Men Maja har ingen önskan att skada sig själv, enligt henne själv vet hon hur man verbaliserar sin ångest.

Och ångest, det finns det en del av i Här ligger jag och blöder. Men ännu mer finns Jenny Jägerfelds fantastiska språk som verkligen låter mig lära känna Maja och tillsammans med henne upptäcka kärleken och livet, men också sorgen och smärtan. Mest av allt låter det mig förundras över fantastiska liknelser och språkvändningar som egentligen är ganska absurda men som i den här boken ändå passar perfekt.

Jag älskar det.

Och han bjöd in oss och vi stod i hans hall där jag stått förut, barfota den gången med endast stickor i foten och möjligen någon tagg i hjärtat, men inte som nu med en fet jävla träpåle genom frontalloben, som fått hjärnan att rinna ut och ligga så där lite klädsamt på axeln som en accesoar.

Här ligger jag och blöder är en bok som är full av fantastiska citat, tänkvärda meningar och ironisk humor som verkligen träffar rätt – humor som ibland är så målad i svärta och sorg att det gör ont i hjärtat. Berättelsen känns verkligen färgad med det blod Maja spiller redan på första sidan, ett hjärteblod som gör sorgen intensiv och kärleken stark och orden fantastiska.

Och jag tänkte, jag är för stor för den här världen eller så är världen för liten för oss båda eller det här köket är i alla fall det.

Tillsammans med Jellicoe Road är det här den absolut bästa ungdomsbok jag läst i år och en av de bästa ungdomsböcker jag läst någonsin.

Andra som läst: Schitzo-Cookie, …and then there was Beatrix, Bokhora, Onekligen, Malin the writer och En bokcirkel för alla.

3 reaktioner på ”Bokmässespecial: Om Jenny Jägerfeld och Här ligger jag och blöder

Kommentera