Bokslukarpeppen mars!

Det blev tre böcker lästa i Bokslukareppen i mars, tre Hcf och en Hcg, alla tre populära böcker på bibblan.

IMG_0924Hövdingens bägare är första delen i serien om Halvdan Viking, skriven av Martin Widmark som gjort många ungdomsböcker. Jag tyckte det här var en småtrevlig bok, den handlar om en pojke som inte får ut och kriga för en bruten fot men inte är så ledsen för det utan hellre går omkring och skaldar. Den har också en intressant nutidskoppling eftersom själva intrigen i boken spelas upp runt en tävling mellan två grannbyar i fejd – i fejd för att den ena är kristen och den andra hednisk. Det finns ett litet förlöjligande av själva grejen att kriga för religions skull som jag ser som en relevant kritik, samtidigt hade jag kanske tyckt att det kunde varit tydligare. En av byarna avgår ändå med segern.

Jo Salmson och Peter Bergting har tillsammans skrivit och illustrerat serien Almandrarnas återkomst och börjar med boken Den försvunna staden. Jag är mycket förtjust i både tecknarens och författarens stil, det här är en spännande fantasybok i börja-läsa-åldern som säkert slukas av många.

Slutligen, en deckare. Laura Trenter och Tony Manieri är ett känt deckarpar och första boken i deras serie om Charlie och Nadja heter Det lysande ögat. I den finns både ett mysterium, lite aningar av en spökhistoria och lite kärlek och så långt är allt väldigt bra. Det enda tråkiga är att jag tycker att det finns lite trista fördomar i den, men som spänningsroman för unga fungerar den absolut.

Kommentera