Breakfast at Tiffany’s – Truman Capote

Breakfast at Tiffany’s är en bok jag velat läsa länge, det är också en film jag velat sett länge. Det enda jag hittills läst av Capote – In Cold Blood – gillade jag skarpt och en New York-resa kändes som ett finfint tillfälle att inhandla en typisk New York- bok.

Således. Breakfast at Tiffany’s cirkulerar kring Holly Golightly, en skådespelerska som lever ett utsvävande liv – mest bestående av martinis och fester. Ganska snart blir hon vän med sin granne författaren, bokens berättare men också en person läsaren aldrig får lära känna speciellt väl och inte heller veta namnet på. Berättaren innehar en stor beundran för Holly men också frustration över hennes person, vem hon är och vad hon gör.

Jag är fascinerad av hur Capote lyckas göra Holly Golightly till stjärnan i boken, den allting kretsar runt och den man blir nyfiken på, utan att låta läsaren komma henne alltför nära och utan att det är hon som är berättaren. Spänningen ligger inte i handlingen utan att försöka förstå Holly, få veta vem hon är och vad som egentligen driver henne. Hon är naiv men verkar ibland äldre än sina år, hon har stått på egna ben och kan klara sig själv men visar en sårbarhet när man minst anar det. För bokens berättare är hon oförglömlig,

Breakfast at Tiffany’s är ganska kort, drygt 100 sidor och nästan en långnovell. Men Capote lyckas med bedriften att pressa in en historia som verkar ta betydligt mer plats än så, utan att göra den svulstig eller överdriven. Språket är väl avvägt – boken är fantastiskt välskriven och det kärva språket ger mycket mer än man tror vid en inledande blick.

Det här är en historia att minnas, att fundera över och återvända till. Jag älskar den.

Andra som läst: thecuriouscaseofthebooks, Tonårsboken, bokmania.

Köp den här eller här.

9 reaktioner på ”Breakfast at Tiffany’s – Truman Capote

  1. Ja!! Eller hur! Man måste bara älska! Om du itne sett filmen så gör det! Säkert sett den 20 ggr.:) Jag tycker det är facinerande att bok och film delvis är lika men så väldigt olika på många sätt också. Och ändå så fantastiskt bra, båda två, trots att de gett mig helt olika intryck.

  2. Älskar älskar älskar också filmen! Har också boken stående här så måste nu bara läsa den 😀 Helt fantastiskt om man kan älska båda lika mycket ju!

  3. Älskar älskar älskar också filmen! Har också boken stående här så måste nu bara läsa den 😀 Helt fantastiskt om man kan älska båda lika mycket ju!

Kommentera