Breaking Dawn – del 1

[spoiler-varning om du inte vill veta filmens soundtrack och spoiler-varning på handlingen om du inte läst boken]

Vilken brokig historia vi har, jag och Twilight-filmerna. För er som inte vet så älskar jag böckerna nästan förbehållslöst, jag var så nervös på första filmpremiären som bara en riktig liten bokmal som ska se en filmatisering av en favoritbok kan vara.

Men jag gillade den. New Moon och Eclipse tyckte jag däremot inte alls om och det var med förhoppningar som steg och sjönk ungefär som båten i The Perfect Storm som jag gick till bion igår.

Jag blev faktiskt överraskad. Eller, man skulle kunna säga,

You had me att Flightless bird, american mouth.

Den underbara låten från första Twilight- filmen fick återuppstå och jag som älskade Twilight- soundtracket var i min egen lilla himmel. Biostols-himlen – ni känner säkert igen den. Soundtracket till Twilight var lysande och bland det som jag inte gillade med de andra fimerna var hur musiken slarvades bort. Här har de, åtminstone lite, tagit sig i kragen och jag kan nästan förlåta dem för att de inte har med en enda Muse-låt.

Breaking Dawn är min favoritbok i serien, och det borde ha varit lätt att hitta många saker att hata med filmen. Som tur är följer de boken i en ganska välmålad röd tråd och det begås bara några små fel här och där. Irriterande, men det kunde varit så mycket värre. Historien är mer välberättad än i de andra filmerna och flyter mycket bättre ihop med både skådespelare och miljö.

Då och då sitter jag där och önskar att jag hade haft en skämskudde med mig, så pinsamt dåligt är det ibland (note to self inför nästa biobesök…) men som tur är så kommer inte de tillfällena så många gånger. Ofta är det dock Kristen Stewart som är ansvarig, jag tycker att hon har spelat fruktansvärt dåligt i alla fyra filmerna. Jag blir nästan galen på att hon inte kan få fram en hel mening utan att stöna mellan orden och jag tycker hon är otroligt dålig på att visa känslor. I en historia där just känslorna spelar så stor roll.

Det är riktigt synd, för jag gillar bokens Bella. Det är tur att de andra skådespelarna gör ett riktigt bra jobb, speciellt gillar jag Billy Burke som Charlie Swan. Han har en ganska liten roll men gör så himla mycket av den, man kan inte låta bli att le.

Vad de faktiskt har lyckats allra mest med är det jag var allra mest tveksam inför – slutet. Hur kan man på ett trovärdigt sätt göra film av den ganska grisiga historia Bellas graviditet och framförallt förlossning är? Jag som är ett känt fan av blodiga vampyrhistorier både äcklas och gottar mig åt just den delen, men jag trodde inte det skulle bli så bra på film som det faktiskt blev. Det var inte så blodigt som jag hade tänkt mig, men det räckte och blev över ändå. Dessutom lyckas det med konststycket att göra det både nervkittlande och spännande – även om jag redan vet hur det slutar. Jag gillar det.

Jag gillar musiken, jag gillar tempot, jag gillar skådespeleriet – med undantag för huvudrollsinnehaverskan – jag gillar miljöerna och ja, jag gillar faktiskt filmen.

Det jag inte gillar är att behöva vänta ett helt år till nästa film.

16 reaktioner på ”Breaking Dawn – del 1

 1. Håller med dig, men jag gillar ändå hur Kristen fick fram Bellas känslor på väg till altaret, och när hon ser Edward=)

  Men ja, filmen funkar, och jag vart positivt överraskad till när de bröt, trodde de skulle göra det när hon ”dog”, för att få en cliffhanger för de som inte läst boken.

  Musiken på soundtracket är jag inget fan till, några bra, Flightless bird självklart, men även Turning page och A thousand years, lyssna på Llovera med=)

  1. Jag gillade inte henne nånstans i filmen 😉
   Haha, jag satt faktiskt och sa den sista halvtimmen till Jenna exakt när de skulle bryta 😛

 2. Håller med dig, men jag gillar ändå hur Kristen fick fram Bellas känslor på väg till altaret, och när hon ser Edward=)

  Men ja, filmen funkar, och jag vart positivt överraskad till när de bröt, trodde de skulle göra det när hon ”dog”, för att få en cliffhanger för de som inte läst boken.

  Musiken på soundtracket är jag inget fan till, några bra, Flightless bird självklart, men även Turning page och A thousand years, lyssna på Llovera med=)

 3. Jag såg filmen igår och jag älskade den! haha. Det var så få grejer som inte stämde överens med boken och i de andra filmerna så har det varit SÅÅ många saker som varit fel, vilket har gjort att jag hatat filmerna 😛
  Jag har också alltid hatat Kristen Stewart för att hon inte kan spela haha men i BD så var hon mycket bättre! Hon är såklart fortfarande inte bra, men hon lyckades faktiskt förmedla en känsla med ögonen och ansiktet – WOW. Taylor Lautner hade blivit bättre också och även Robert Pattinson. Det kändes som att alla äntligen visste hur man skulle spela. Jag visste också exakt när dom skulle sluta filmen, jag såg den med min syster som inte läst böckerna och jag sa det till henne också 😛 haha. Jag gillade hur de slutade filmen, det kändes spännande och så. Jag älskade också biten med the Volturi på slutet för det visar verkligen vad nästa film kommer handla om. Dock tycker jag inte att de borde ha brytit boken i två delar och gjort två filmer; de hade bara kunnat göra en tretimmars-film så hade de varit färdiga nu och folk slapp vänta i ett år till på nästa!
  Något jag inte gillade med filmen så mycket är att det var så mycket snuttigull i början och lite segt, och det gick väldigt snabbt till att hon blev gravid :S i boken är det mer av en ”build-up” till att hon förstår att hon är gravid.
  Jag förstod inte först hur den här filmen kunde bli så bra, men i slutet stod det ”Produced by Stephene Meyer”, det blev verkligen AHA, det är därför. Klart den blev bra om författaren haft med den att göra 🙂 för visst har hon inte fått röra de andra filmerna? Inte vad jag vet iaf, men rätta mig om jag har fel 🙂
  För övrigt HOPPAS jag att Stephenie Meyer skriver en till bok i The Twilight Saga så man får veta vad som händer efteråt 🙂 om Jacob och Renesmee t.ex., det vore väldigt intressant och se hur Renesmee blir som person!

  1. Jag tyckte också det stämde mycket bättre överens! BD är helt klart bäst hittills 🙂 Jag gillade också slutet, tyckte det var precis rätt att bryta där. Även om man helst hade velat se allting på en gång så är det nog bra att dela upp det, tänk vad mycket de hade behövt klippa bort annars, hu!

   Åhh, men vad kul att hon producerat, det förklarar ju säkert lite varför det blev så bra! Nej jag är ganska säker på att hon inte varit involverad i de andra filmerna faktiskt.

   Jag tycker också det hade varit roligt att läsa om Jacob och Renesmee, jag älskade ”framåtblickarna” när Jacob präglades, att man fick se Renesmee när hon blev äldre. Gud vad vacker hon var!

 4. Jag såg filmen igår och jag älskade den! haha. Det var så få grejer som inte stämde överens med boken och i de andra filmerna så har det varit SÅÅ många saker som varit fel, vilket har gjort att jag hatat filmerna 😛
  Jag har också alltid hatat Kristen Stewart för att hon inte kan spela haha men i BD så var hon mycket bättre! Hon är såklart fortfarande inte bra, men hon lyckades faktiskt förmedla en känsla med ögonen och ansiktet – WOW. Taylor Lautner hade blivit bättre också och även Robert Pattinson. Det kändes som att alla äntligen visste hur man skulle spela. Jag visste också exakt när dom skulle sluta filmen, jag såg den med min syster som inte läst böckerna och jag sa det till henne också 😛 haha. Jag gillade hur de slutade filmen, det kändes spännande och så. Jag älskade också biten med the Volturi på slutet för det visar verkligen vad nästa film kommer handla om. Dock tycker jag inte att de borde ha brytit boken i två delar och gjort två filmer; de hade bara kunnat göra en tretimmars-film så hade de varit färdiga nu och folk slapp vänta i ett år till på nästa!
  Något jag inte gillade med filmen så mycket är att det var så mycket snuttigull i början och lite segt, och det gick väldigt snabbt till att hon blev gravid :S i boken är det mer av en ”build-up” till att hon förstår att hon är gravid.
  Jag förstod inte först hur den här filmen kunde bli så bra, men i slutet stod det ”Produced by Stephene Meyer”, det blev verkligen AHA, det är därför. Klart den blev bra om författaren haft med den att göra 🙂 för visst har hon inte fått röra de andra filmerna? Inte vad jag vet iaf, men rätta mig om jag har fel 🙂
  För övrigt HOPPAS jag att Stephenie Meyer skriver en till bok i The Twilight Saga så man får veta vad som händer efteråt 🙂 om Jacob och Renesmee t.ex., det vore väldigt intressant och se hur Renesmee blir som person!

  1. Jag tyckte också det stämde mycket bättre överens! BD är helt klart bäst hittills 🙂 Jag gillade också slutet, tyckte det var precis rätt att bryta där. Även om man helst hade velat se allting på en gång så är det nog bra att dela upp det, tänk vad mycket de hade behövt klippa bort annars, hu!

   Åhh, men vad kul att hon producerat, det förklarar ju säkert lite varför det blev så bra! Nej jag är ganska säker på att hon inte varit involverad i de andra filmerna faktiskt.

   Jag tycker också det hade varit roligt att läsa om Jacob och Renesmee, jag älskade ”framåtblickarna” när Jacob präglades, att man fick se Renesmee när hon blev äldre. Gud vad vacker hon var!

 5. Det här är förmodligen en onödig kommentar, men eftersom du gillar vampyrer så borde du läsa the Vampire Chronicles! Du har förmodligen redan läst dom haha men jag tänkte bara föreslå det, eftersom det är min favoritbokserie 🙂 Jag antar att du läser på engelska, som jag, och du borde läsa dessa på engelska också (om du inte redan läst dem såklart). Anne Rice skriver så många bra böcker som också inte handlar om vampyrer, t.ex. The Mayfair Witches chronicle (tror jag att det kallas). Håller på att läsa the Witching hour (över 1000 sidor) nu och den är så otroligt spännande!

  1. Hehe, kommentarer om vampyrer är aldrig onödiga 😉 Jag läste Interview with the Vampire för första gången för tio år sen faktiskt 🙂 Jag älskar serien, det var lite den (och andra böcker) som fick mig intresserad av vampyrer från början! Däremot har jag inte läst (men hört talas om) The Mayfair Witches, vill gärna läsa den också någon gång!

 6. Det här är förmodligen en onödig kommentar, men eftersom du gillar vampyrer så borde du läsa the Vampire Chronicles! Du har förmodligen redan läst dom haha men jag tänkte bara föreslå det, eftersom det är min favoritbokserie 🙂 Jag antar att du läser på engelska, som jag, och du borde läsa dessa på engelska också (om du inte redan läst dem såklart). Anne Rice skriver så många bra böcker som också inte handlar om vampyrer, t.ex. The Mayfair Witches chronicle (tror jag att det kallas). Håller på att läsa the Witching hour (över 1000 sidor) nu och den är så otroligt spännande!

 7. Jag håller med ändå att dom skulle behövt klippa bort jättemycket då. (Btw så älskade jag scenen när alla var i varg-form och Jacob stod upp mot Sam, det var väldigt intensivt precis som i boken! 😀 )
  Ja, hon var väldigt vacker! Precis som man kan tänka sig att hon skulle vara 🙂
  Anne Rice väver ju ihop de båda ”chronicles” i Blackwood Farm, Blood Canticle och lite i Merrick antar jag också om du läst dom 😛 Anne Rice är verkligen bra! Hon lyckas fånga det romantiska och vackra med vampyrer:)

  1. Nej, skamligt nog har jag inte läst Merrick heller utan bara The Vampire Chronicles. Jag måste bättre på min Anne Rice-statistik, det är tydligt 🙂

 8. Jag håller med ändå att dom skulle behövt klippa bort jättemycket då. (Btw så älskade jag scenen när alla var i varg-form och Jacob stod upp mot Sam, det var väldigt intensivt precis som i boken! 😀 )
  Ja, hon var väldigt vacker! Precis som man kan tänka sig att hon skulle vara 🙂
  Anne Rice väver ju ihop de båda ”chronicles” i Blackwood Farm, Blood Canticle och lite i Merrick antar jag också om du läst dom 😛 Anne Rice är verkligen bra! Hon lyckas fånga det romantiska och vackra med vampyrer:)

Kommentera