Cliffhangers – ja eller nej?

Nyligen läste jag den första boken i en serie och den avslutades med en riktig cliffhanger. Jag har alltid varit tveksam till vad jag tycker om cliffhangers och då speciellt när hela boken avslutas med att karaktären hänger och svajar mellan liv och död. På ett sätt är det förstås kul med spänning och hade jag ändå tänkt fortsätta läsa serien så gör det inte så mycket men när jag tvekar om boken var tillräckligt bra för att jag ska fortsätta läsa, ja då är det mest irriterande. Nu känner jag mig nästan tvungen att läsa vidare, bara för att få veta hur det går. Och det är ju inte riktigt meningen. Eller?

Vad tycker ni om cliffhangers?

0 reaktioner på ”Cliffhangers – ja eller nej?

 1. Jag gillar att få vänta ett litet tag på en ny bok. Men inte för länge. helst högst 3 månader. 🙂
  Men en cligghanger där man inte vet om nån dör eller inte, det känns bara som ett säljknep. Visst, författaren vill ju få oss att vilja läsa vidare, men ibland blir det ju lite för obvious.

  1. Ja, det var precis det jag tyckte! Man blir nästan avskräckt för att läsa fortsättningen när det känns som att författaren skrivit det just för att man ska fortsätta läsa. Boken borde ju vara tillräckligt bra ändå, kan man tycka.

 2. Cliffhangers kan vara okej i slutet av kapitel, men inte om de pressas in i slutet av _varje_ kapitel.
  Cliffhangers i slutet av en bok gör mig mest förbannad. Jag ser det som ett billigt sätt att få folk att läsa vidare. Om man gillar boken så läser man väl nästa del ändå, inte bara för att få veta hur det går. En liten epilog som knyter an till nästa bok däremot, det är ett bra sätt att få läsarna intresserade utan att sluta mitt i.

  1. Ja jag tycker det också. Jag vill inte bli ”tvingad” att läsa vidare, känns som om författaren inte litar tillräckligt på sin egen bok då.

 3. Jag är också skeptisk till cliffhangers, hellre då ngt i stil med Harry Potter där varje bok har ett avslut men det finns en arc som sträcker sig över flera böcker.

  Men man kanske influerats av tv-serier, där cliffhangers är snarare regel än undantag, men då får man iaf se fortsättningen efter en vecka (förhoppningsvis).

Kommentera