Coraline – Neil Gaiman

Coraline är en flicka som känner sig bortglömd av sina föräldrar och av vuxenvärlden, familjen är nyinflyttad i ett stort hus och med sommarlovet precis runt hörnet finns det inte mycket för Coraline att göra. Tills hon hittar en dörr i huset som först bara leder in till en solid tegelvägg vid andra tillfällen till en helt ny värld.

Jag älskar Gaimans subtilitet, hur små sakerna som skiljer världarna åt är och hur betydelsefulla de ändå blir. Jag älskar också hur det här helt och håller är Coralines berättelse. Coraline är i centrum, det är hennes perspektiv läsaren får och inte ett vuxet sådant. Som när hon första gången går igenom dörren och inte funderar över faktumet att där det tidigare fanns en solid vägg nu är en korridor, utan vart korridoren leder.

Jag älskar också stämningen och skräcken som sipprar igenom texten mer och mer ju längre historien går. Jag älskar de fantastiska illustrationerna. Jag älskar den, helt enkelt.

Köp den här eller här.

Andra som läst: Bokbabbel, Tekoppens tankar, Boktimmen.

13 reaktioner på ”Coraline – Neil Gaiman

  1. Jag har faktiskt den boken, men jag har inte läst den än. Blev den inte också en tecknad film för ett tag sedan?

  2. Jag gillade Gaimans Amerikanska Gudar som jag läste på fantasykursen i somras. Den är alls ingen typisk fantays, men ett vindlande äventyr där ploten är att de gudar som flyttat med de olika befolkningarna till USA känner sig bortglömda och vill göra något åt det. Sen vill man bara läsa gamla skapelseberättelser för hela slanten!

Kommentera