Cornelia Funke på Bokmässan del 2 – om läsande

Jag såg två seminarier och en intervju med Cornelia Funke på Bokmässan, här ska jag berätta lite om det andra seminariet och intervjun.

Seminariet hette Gillar alla barn Pippi? och diskuterade förutom Cornelia Funke gjorde Nadia Budde, Gabrielle Alioth, Rachel van Kooije och Cecilia Östlund. De kom fram till att de flesta barn gillar Pippi, både flickor och pojkar och att det är befriande att Pippi är en flicka som inte bryr sig om hur hon ser ut och att hon är en stark karaktär. Någon av författarna – jag minns tyvärr inte vilken – tyckte däremot att Pippi skulle blivit outhärdlig som vuxen – Cornelia Funke flikade in att hon trodde att hon skulle blivit piratkapten – det gillade jag.

Det pratades en hel del om tysk ungdomslitteratur och svensk ungdomslitteratur och vilken skillnaden är, och de slank in på ämnet om tyskar och skuld, vilket enligt Cornelia Funke styr väldigt mycket av tyskars samvete och tankar. Enligt Funke kan man exempelvis som svensk greppa sin historia och därmed sina folksagor utan att skämmas för dem, men som tysk kan man – eller får man – inte det för att fascister har använt sagor som symbolik i sin ideologi. ”När tyskar tittar bakåt ser de bara en stor svart mur och de har fortfarande ett behov av att rena sig”, sa Funke.

Det pratades också om mode i barnbokslitteraturen och vem som sätter trenderna, men kontentan var att författare inte kan bry sig om trender utan bara skriva det de känner för.

Både på seminariet och på intervjun som Tonårsboken gjorde med Cornelia Funke talade hon en hel del om unga och att skriva som ung. Hon tycker att det är fantastiskt att så många unga vill skriva och vågar skriva, när hon var ung sågs det som ett ouppnåeligt yrke.

Cornelia Funke läste också ur sin senaste bok Spökriddaren och hans väpnare (på engelska) och det var riktigt roligt att lyssna på!

Läs om Funke på mässan del 1 här och allt jag skrivit om Funke på bloggen här.

8 reaktioner på ”Cornelia Funke på Bokmässan del 2 – om läsande

 1. Hej! Gissa vem som hittat hit då? Jo Oumberlige Peter, PocketHexans make!
  Det var himla mysigt att få lära känna Er alla Bokbloggare, riktigt avundsjuk faktiskt att jag inte har en sådan seriös blogg….men, men det har jag ju visst, jag har ju min medicinblogg http://www.jernsaxen.blogspot.com , men mitt riktiga skötebarn är ju faktiskt den här bloggen jag skriver ifrån nu, en helt Oumberlig blogg eller omöjlig blogg som PocketHexan kallar den!
  Fina inlägg du gjort måste jag säga.
  Undrar om jag också blivit lite påverkad omedvetet av Pippi Långstrump, det hände en otrevlig sak nu när vi kom hem inatt, en granne till oss hade blivit knivhuggen och när jag så blodspåren så dök det upp ett Pippi citat eller snarare ett Kling och Klang citat! Farligt det här med Bokmässor!
  Ja, nu ska jag inte ”pläga” dig något mer! Var rädd om dig så ses vi kanske nästa år…..är lite orolig att jag också håller på att förvandlas till en ”boknörd”
  Kram ifrån Oumberlige Peter!
  PS: Hitar du några bilder som du vill stjäla ifrån min eller PocketHexans blogg så är det fritt fram, det här är ”nätet” upphovsrätt är inte min grej…..(ler)

  1. Hej! Vad kul! Ska titta in på dina bloggar imorgon tänkte jag, just nu har jag precis kommit hem från en elvatimmars tågresa och tänkte stupa i säng så man orkar jobba imorgon också!
   Det var ju en himla rolig mässa och roligt att träffa er och alla andra. Alla är vi nog lite påverkade av Pippi, eller av böcker i allmänhet så här strax efter mässan 🙂
   Jag hoppas vi ses nästa år, det gör vi säkert! Och då har du väl hunnit bli en lagom boknörd vid det laget… Kram!
   PS. Ja det är samma här, det är fritt fram att stjäla bilder från bloggen, jag tänkte stjäla mingelbilden du eller Gitte tog och som hon lovade lägga upp i bloggen 🙂

Kommentera