Crucible of Gold – sjätte boken om Temeraire

Varje sommar läser jag en ny del i Naomi Noviks historie/fantasy- crossover- serie. Det är Napoleonkrigen, fast med drakar. Mycket mer spännande än vanliga historiska romaner, om du frågar mig.

Äventyrsberättelser var min stora hjärtegenre när jag var en bokslukande tioåring. Jag läste böcker av Jack London och Jules Verne, Julie Tatham och Helen Wells, Franklin Dixon och allt annat jag hittade. I tonåren läste jag hela serien om Master and Commander av Patrick O’Brian. Två gånger. Jag tror att det är den, kanske nu något dammiga, klassiska äventyrsromankänslan jag älskar så i serien om Temeraire. Det är stora gester, halsbrytande jakter, svält på fartyg som inte sett land på tre veckor, hiskeliga stormar och blodiga slag.

Och så är det drakarna, då. Mest av alla tycker jag förstås om Temeraire, den smarta men våghalsiga svarta kejsardraken och hans kapten Laurence. Fortfarande tycker jag mest om första boken i serien, Hans majestäts drake, men serien håller hög klass hela vägen och jag sjätte boken är inte mindre spännande än sina föregångare. Naomi Novik är verkligen en högst underskattad fantasyförfattare.

Köp boken på SF-bokhandeln. Finns också på Bokus och Adlibris.

Här kan du läsa vad jag tyckt om tidigare böcker i serien:

Hans majestäts drake
Jadetronen
Svartkrut och eld
Elfenbensriket
Örnarnas triumf
Tongues of Serpents

Kommentera