Dagen du förstörde allt

Dagen du förstörde allt är berättelsen om Melanie och Kassandra som har varit bästisar hela livet. Det är en bok om vänskap och om sorg, om ensamheten i att bli lämnad kvar. Melanie kan inte förstå det ofattbara som händer en vanlig morgon när telefonen ringer och berättar att Kassandra är död. Att hon tagit livet av sig. Det kan inte vara sant. Hur ska hon fortsätta leva?

Det är en finstämd och stillsam berättelse om sorg Linnéa Dahlgren har skrivit. Den är inte rasande, som sorgen ibland kan vara, men den är ändå så svår att det stundtals är svårt att fortsätta lyssna. Det river i hjärtat. Samtidigt läker det också, för här finns så mycket kärlek och vänskap. Väntad och oväntad.

Dagen du förstörde allt handlar mer om ett efter än om ett före. Det är en ganska ovanlig bok om ett ämne som tyvärr är så tabubelagt att det sällan pratas om. Det är så otroligt viktigt att det kommer böcker som handlar om självmord, särskilt när det är så här fantastiska böcker. Den här våren har det kommit flera, Comedy Queen av Jenny Jägerfeld och Allt ska brinna av Sofia Nordin. Jag hoppas att de hjälper till att lyfta lite på tabut, att de kan få människor att våga prata. Den här boken följer de som blir kvar, som inte har några svar. Det finns tusentals frågor, men viktigare är hur de som blir kvar tar hand om varandra. Vuxna är ofta ganska frånvarande i ungdomsböcker, särskilt de som handlar om något svårt. Det är fint att det i den här boken, liksom i Comedy Queen, finns vuxna som är närvarande och viktiga – men också vuxna som själva bär på så mycket sorg att det nästan är outhärdligt.

Kanske är vi ibland dömda att inte få svar på våra frågor. Kanske är det viktigare att ha någon bredvid sig när sorgen kommer. Jag tror att Dagen du förstörde allt kan vara något att ha bredvid sig, då. Men jag tror också att den är stor och viktig utöver det. En strålande debut, en vacker och viktig berättelse.

Dagen du förstörde allt är utgiven av det nystartade förlaget Vox, en gren av Opal. De kommer ge ut YA- litteratur och jag hoppas de hittar fler pärlor som denna!

Jag lyssnade på boken i fin uppläsning av Asta Kamma August.

Pappersboken hittar du på Adlibris eller Bokus.

Fler som läst: Bokblomma, Stories from the city, Boksnack, Bokugglor, Jag och mina böcker, Tusen sidor.

Kommentera