Dagen till ära

Nej, det blir inga semlor i bloggen. Däremot blir det tips på lite böcker skrivna av kvinnliga författare jag älskar och  böcker som tar upp feminism. Som Enligt O skriver idag så behövs en sådan lista så länge det kan ifrågasättas att en kvinna får nobelpriset två år i rad. Liksom det behövs en internationell kvinnodag så länge alla brott och orättvisor runt om i världen begås mot kvinnor just för att de är kvinnor. Att ha lika rättigheter som alla andra oavsett kön är en grundläggande mänsklig rättighet som tyvärr inte är verklighet, inte ens i Sverige.

Simone deBeauvoirs Det andra könet är en av grundpelarna inom feminism än idag och den håller trots att den gavs ut första gången 1949. Den är visserligen mastodont-tegelstenstjock men den är oerhört intressant och skrämmande nog stämmer mycket av det som står i den än idag.

Under det rosa täcket av Nina Björk är modernare, mer komprimerad och betydligt tunnare men väldigt, väldigt intressant och mycket läsvärd.

Det sista tipset på facklitteratur är Susan Gubars och Sandra Gilberts The madwoman in the attic. Jag upptäckte den när jag läste litteraturvetenskap och jag blev totalt uppslukad av den. Det är är en bok om feminism men också om litteratur och framförallt kvinnors fiktiva roller i litteraturen lika mycket som kvinnliga författares.


Inom skönlitteratur tipsar jag om Cat’s Eye och Penelopiaden av Margaret Atwood, den första är en uppväxtroman och en otroligt närgången, välskriven och ibland väldigt hemsk berättelse om en ung flickas liv i Toronto. Den vuxna konstnären Elaine ser tillbaka på sin barndom och det är inte alltid vackra bilder som målas upp.

Penelopiaden ingår i mytserien och är Odysséen sedd ur Penelopes ögon, Odysseus fru som blev kvarlämnad på Ithaka när han åkte till Troja. Den berättar inte bara om Penelopes liv som hustru åt Odysseus utan också om andra kvinnoroller i det antika Grekland, om Sköna Helena och om de tolv tjänarinnor Odysseus så bryskt hängde när han återkom efter sin långa resa. Vem förde deras talan, och hade de ens någon?

Män kan inte våldtas är en hemsk berättelse av Märta Tikkanen, om en kvinna som utsätts för våldtäkt och försöker hämnas. Mörk och dyster, och även den väldigt tänkvärd.

Just nu läser jag Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson och det är inte bara en krigsskildring utan något så ovanligt som en skildring av andra världskriget sett ur kvinnlig synpunkt, en kvinna som inte är judinna. Hedwig Maurer bor i Mainz när kriget bryter ut och är en av alla de som inte förstår vad som händer med judarna, som inte vet allt vad kriget innebär och som förälskar sig i en SS-officer. Det är en berättelse om kärlek och längtan, om att byta land och bli en främling, men också om hat och rasism ända in i våra dagar.

Andra böcker jag tipsar om dagen till ära:

The Bell JarSylvia Plath
Rädd att flygaErica Jong
The Night WatchSarah Waters
Blonde – Joyce Carol Oates
Dyngkåt och hur helig som helstMia Skäringer
BitterfittanMaria Sveland
A room of one’s own – Virginia Woolf

0 reaktioner på ”Dagen till ära

  1. Under det rosa täcket har jag inte läst och det skäms jag lite för. Inköpt är den, men mer har det inte blivit. Är inte riktigt redo att uppröras.

Kommentera