Dagens boktips: fin högläsning i adventstider

Igår hittade en läsare till min blogg med sökorden ”böcker att läsa i adventstid”. Jag vet inte om hen hittade någon bra bok på min blogg men alldeles just precis har jag läst en fantastisk bok att läsa, eller läsa högt, i adventstid.

Det är Samuels sällsamma kalender, skriven av Ylva Karlsson och illustrerad av Katarina 9789187033148_200_samuels-sallsamma-kalender_kartonnageStrömgård. Den är skriven för barn 6-12 men nog tror jag att en kan läsa den högt för barn som är något år yngre än så och nog älskade jag den även som vuxen. Den handlar om bröderna Samuel och Ossian som har det lite jobbigt hemma, föräldrarna bryr sig inte och varje gång de inte gör det glöder det en varm sten i Samuel och gör så att han blir arg. Den enda som får stenen att svalna är Petronella, som tar hand om Samuel och Ossian när föräldrarna jobbar och som också ger dem en adventskalender.

Det här är dock inte vilken adventskalender som helst utan en magisk sådan, alltihop börjar med att en uggla flyger ut genom en lucka och snart dras Samuel och Ossian själva in i kalenderns mystiska värld. Samuels sällsamma kalender är vacker, sorglig, tung, rolig och äventyrligt. Allt på en gång.

PS. Just idag tipsar jag och en kollega högläsningsböcker på lokaltidningens webb-TV (i jobbet, inte i bloggsammanhang), jag pratar om just Samuels sällsamma kalender och min kollega om Snöret, fågeln och jag. Högläsning är ju superviktigt och superbra och det finns så många fina böcker som är så himla bra för just högläsning.

Kommentera