Dags för bokstaven I

I Magnolians skugga är den första av sex böcker i serien Louisiana av Maurice Denuzière, en fantastisk historia  som utspelar sig just i Louisiana, under och efter amerikanska inbördeskriget. Jag som är en riktig sucker för den perioden älskar de här böckerna, de är fyllda med fantastiska miljöbeskrivningar och underbara personporträtt – i centrum står den viljestarka och envisa Virgine som huserar på godset Bagatelle.

Precis som på bokstaven G blir det en bok av Maria Gripe, ingen mindre än I klockornas tid som jag fått av min farmor även den. Det var många år sedan jag läste den men jag minns att jag tyckte mycket om den – den handlar om Arvid som blir kung vid endast tretton års ålder och längtar efter att vara en vanlig människa istället. I berättelsen är han sjutton år och omgiven av sitt kungadöme och sitt hov, strykpojken Helge, drottningen Elisif och dvärgen Atlas. I klockornas tid är liksom Glasblåsarns barn en ganska mörk och suggestiv saga, men mycket läsvärd.

10 reaktioner på ”Dags för bokstaven I

 1. Jag är minsann också väldigt svag för böcker som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget. Och magnolior 🙂 Den där seriern får jag kolla upp. Det kan vara bra med något som balanserar alla deckare och liknande…

  1. Åh, då kommer du säkert gilla den 🙂 Tyvärr är den lite svår att få tag på, jag har hittat mina på antikvariat. Men de finns ibland på biblioteken.

   1. Aaah, biblioteket… tänkte inte alls på det, men det har du ju rätt i. Jag letade på bokbörsen, men gratis är ju bättre 🙂

 2. Jag älskar också inbördeskrigsperioden i americana-style. 🙂 ”Borta med vinden” borde jag också läsa någon gång, fast eftersom man har sett filmen så många gånger blir det aldrig av. Jag ska lägga ”Louisiana” på minnet!
  Och Maria Gripe är ju bara bäst!

  1. Jag har också sett Borta med vinden massor med gånger 😀 Boken har jag bara läst en gång – den är ju ett sånt mastodontverk. Men den är väl värd besväret, det lovar jag! Det händer mycket som inte händer i filmen.

 3. ”Isebel” av Anders Rayner.
  Drottning Isebel framställs i Bibeln som en mycket ond och dålig kvinna. Men tänk om sanningen är en annan? Den här romanen ger en alternativ syn på henne.

  ”Igår, idag, imorgon” av Barbara & Stephanie Keating
  Den handlar tre flickor, som går tillsammans på en internatskola i Kenya och blir bästa vänner. Men livet blir inte lätt för dem…

Kommentera