Dårens dotter – Mian Lodalen

Dårens dotter är Mian Lodalens åttonde bok, skriven 2008. I den möter vi Connie, en stursk tjej med ändå ganska mycket osäkerhet bakom masken. Hon växer upp hos sin moster och hennes man i ett nybyggt miljonprogram i Jönköping, den småländska frikyrkometropolen. Skolan intresserar henne inte, istället hittar hon på hyss och bus tillsammans med kompisen Kalle. Längre och längre går det.

På sina ställen är Dårens dotter svarthumoristiskt rolig och fyndig, men allra mest är den hjärtskärande. Connies mamma är död och hon älskar sin pappa villkorslöst. Pappan, som bara dyker upp när det passar och som utan skrupel tar med sin dotter på ställen och äventyr som inte alls är särskilt lämpliga för barn. En sådan man som egentligen är en skitstövel, men som kommer undan med det för att han är man och anses ”charmig”. Jag blir ibland fullständigt vansinnig när jag lyssnar.

Det är Mian Lodalen själv som läser, vilket såklart gör det väldigt svårt att inte läsa hela boken som självbiografisk. Vad jag förstår den delvis självbiografisk, men kanske inte helt och hållet. Egentligen spelar det förstås ingen roll, för bra är den i vilket fall.

Ändå vill jag utfärda en stor och rejäl triggervarning på hela den här boken. Det är sextio- och sjuttiotal och fördomar om alla slags människor haglar fritt. Jag hoppas och tror att en del av den här boken hade skrivits på ett annat sätt om den hade skrivits idag, för hur autentisk en än vill vara är det fruktansvärt stötande att så många gånger upprepa så kränkande ord om olika människor som det görs i den här boken. Jag tänker såklart inte skriva orden här men ni kan gissa. Jag tillhör inte någon av de utsatta grupperna så jag kan såklart inte förstå exakt hur jobbigt det måste vara att göra det och läsa den här boken. Jag vill varna för det och jag tycker inte det är okej, inte ens i en skönlitterär bok. Jag har lyssnat på Mian Lodalen prata och då sa hon att hon hade skrivit Smulklubbens skamlösa systrar på ett annat sätt om hon skrivit den idag, så jag gissar att det gäller även för den här boken.  Jag hoppas det i alla fall.

Med det sagt så tycker jag ändå Dårens dotter är en välskriven och skakande uppväxtskildring och jag kommer att även läsa Tiger, där vi får fortsätta följa Connie.

Dårens dotter verkar vara slutsåld överallt men den finns säkert på ditt bibliotek. Jag lyssnade via Storytel men det går också att köpa ljudboken nedladdningsbart via Bokus. På Adlibris finns den som CD-bok.

Kommentera