Dark Places – Gillian Flynn

0753827034Dark Places är en sådan där bok som är så superhajpad att man inte vet om man riktigt vågar läsa den – för hur kan den leva upp till förväntningarna?

Kanske hade det varit bra att inte haft all hajp som ett stort moln över boken, det är svårt att inte tänka på det. Men på något sätt lyckas ändå Gillian Flynn leda uppmärksamheten till berättelsen istället – faktiskt dröjer det inte länge innan jag är helt uppslukad. Berättelsen, miljön och persongalleriet är fängslande och mörkt inpå bara själen.

Libby Day är den enda överlevande efter en massaker som tog död på hela hennes familj. Hon var sju år och pekade ut sin bror Ben som mördaren – många år senare sitter Ben fortfarande i fängelse och Libby börjar bli desperat när välgörenhetspengarna hon levt på hela sitt liv börjar ta slut. Därför antar hon ett erbjudande hon annars inte skulle – hon besöker ett möte där true crime- fantaster som tror att Ben är oskyldig samlas.

Libby är inte vad man vid en första anblick skulle kalla en sympatisk huvudperson. Jag tycker inte särskilt mycket om henne men jag fängslas och fascineras av hennes historia och det är fantastiskt hur mycket Gillian Flynn lyckas säga på ganska korta textområden.

Nutid och dåtid berättas om vartannat och vad som är verkligt fascinerande är hur annorlunda den verkliga historien är till skillnad från den första blicken läsaren får. Det mest intressanta är inte vem som egentligen är skyldig utan hur sanningen kan vridas och vändas och förändra ett helt liv. Eller flera.

Mörkret är påtagligt i Dark Places, det känns och kryper under huden och det är definitivt bokens största behållning. Jag vet inte om jag är lika fängslad som jag var när jag läste Sharp Objects men jag är alldeles tillräckligt fängslad för att utse Dark Places till en av årets bästa läsupplevelser.

Andra som läst: Bokmilaskogen, Det mörka tornet, Lottens bokblogg, Bibliotekskatten, Annikas litteratur- och kulturblogg

8 reaktioner på ”Dark Places – Gillian Flynn

  1. Vad kul att du också gillade den. Det är alltid lite ”otäckt” att läsa en hajpad bok tycker jag, det blir ett mycket större fall om man inte gillar den…

    1. Ja, eller hur! Ofta får man ju så höga förväntningar också så det är nästan omöjligt för boken att leva upp till dem även om man kanske hade gillat den om den inte varit så hajpad.. Svårt, det där!

    1. Ja, det var det verkligen! Jag gillar ju mörkt och smutsigt i böcker men ibland kan det blir lite väl mycket, det har du rätt i.

  2. Tjena vad sugen jag blev på den här! ;P (; Hihi. Någon gång, någon gång… ^^ Alla dessa boktips och frestelser…

Kommentera