De böcker jag faktiskt har läst – en salig blandning

Nej, det blev inte mycket läst i februari. Men nu när det är nystart på bloggen och allt så tänkte jag skriva några rader om de böcker jag läst i januari och ännu inte bloggat om. Februariböckerna, två deckare av Åsa Larsson, blir en annan gång.

Stad i världen är sista och avslutande delen i Per Anders Fogelströms serie om Stockholm, om 9789173489478_200_stad-i-varlden_mp3-bokklassklyftor, om att ta sig upp i världen och framförallt om någon som inte brydde sig särskilt mycket om rådande normer. Åtminstone är det henne jag under lyssningen av de här böckerna tagit mest till mig, Emelie. Jag älskar att det är kvinna som huvudperson i ett arbetarklassepos från början av 1900- talet och jag älskar hur hon samtidigt är snäll, omtänksam, klyftig och kompromisslös. Stockholm i sin linda är hårt och smutsigt men också grönskande och levande. Fem fantastiska böcker.

9789186131494_200_var-inte-orolig_haftadHårt och smutsigt är också Teheran under en jordbävning, Var inte orolig av Mahsa Mohebali fångade mig med sin beskrivning och framsida när jag såg den på biblioteket. Bitvis var den intressant, men jag undrar om översättningen var så himla bra egentligen och den var också för fragmentarisk för mitt tycke. Fängslande beskrivningar av ett sinne i uppror men inte min kopp te, helt enkelt.somom

Den sen länge efterlängtade Som om jag vore fantastisk verkar inte avsluta Sofia Nordins postapokalyptiska YA-serie. Snarare bäddar den verkligen för en fjärde bok. Jag tycker titeln till den här boken fångar personligheten i den fantastiskt väl, för Ella som är huvudperson den här gången har en så osäker kärna med ett så tufft yttre att det gör alldeles ont i hjärtat. Visst undrar jag vad febern som slog ut mänskligheten beror på men allra mest berör Nordin i sina porträtt av helt vanliga, förälskade, rädda, tuffa, osäkra, modiga, egensinniga ungdomar. Så här tyckte jag om de första två delarna.

Andovan-hav-under-stenra som läst: Enligt O, Bokbabbel.

Klassisk fantasy blev också läst i januari, då en kollega till mig skickade hem mig med ord och inga visor när hon hörde att jag inte läst Susan Coopers Ovan hav, under sten. Jag gjorde bot och bättring under en eftermiddags sträckläsning och fann boken både spännande, äventyrlig och lite rolig i sin tydliga gammalmodighet.

Slutligen läste jag också en slags biografi över Mary Shelley, eller egentligen 9789173537063_200_sjalens-nattsida-om-mary-shelley-och-hennes-frankensteinmer än så för den analyserade också Frankenstein och Shelleys andra verk i relation till henne själv och hennes samtid. I det var Själens nattsida av Merete Mazzarella fruktansvärt intressant och även om jag, sen länge Shelley- fan, hade tänkt och tyckt mycket av teorierna och åsikterna redan, var det ändå verkligt bra läsning. Biografidelen, berättelsen om hennes liv med de ofrånkomliga gissningarna och teorierna, brydde jag mig inte lika mycket om men det kan också ha att göra med att jag verkligen inte är en biografiläsare.

Det har med andra ord blivit blandad kompott under vintern. YA-dystopi, fantasy, arbetarklasslitteratur, biografi/litteraturvetenskap och associationsroman – av författare från Sverige, Storbritannien, Finland och Iran.

2 reaktioner på ”De böcker jag faktiskt har läst – en salig blandning

  1. Tycker det är så svårt att hitta bra och läsvärda böcker!
    Många böcker som säljs i svenska bokaffärer är tråkiga deckare som är skrivna av svenska tråkiga författare..

    1. Alla har vi ju olika smak och många gillar deckare, alltså säljs det ju många. Men det beror ju också på var man letar, mycket går ju att beställa via nätbokhandlare.

Kommentera