De försvunna – Caroline Eriksson

En sensommarkväll tar Alex, Greta och Smilla båten ut till en ö i den mytomspunna sjön Maran. Greta stannar kvar i båten medan Alex och Smilla går iland. De kommer inte tillbaka.

Greta går iland på Maran, börjar leta och ropa men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. I tillbakablickar får vi följa Gretas och Alex relation, hur den blivit mer och mer destruktiv, och Gretas förhållande till sin egen pappa som viras in i både Gretas minnen och nutid.

Jag lyssnade på ljudboken, en inläsning av Anna Maria Käll som är väldigt bra, det är ibland i det närmaste olidligt spännande lyssning. Ändå hade jag ibland svårt att hänga med i berättarperspektiven, om det är för att mitt fokus någon gång skiftar eller om berättelsen är något ryckig kan jag inte säga. Klart är att Greta är en högst opålitlig berättare. Det är skickligt skrivet av Caroline Eriksson hur tvivlet för de olika karaktärerna sås innan jag inser hur allt hänger ihop. Det är fasansfullt att följa med i Gretas allt djupare spiral av självhat och misstro. Flera av karaktärerna är djupt obehagliga och väldigt trovärdiga på samma gång.

De försvunna är ännu en fantastisk thriller av Caroline Eriksson, jag har tidigare läst och tyckt om både Djävulen hjälpte mig och Inga gudar jämte mig. Klicka på länkarna för att läsa mina recensioner av dem.

Forum, 2015.

Boken verkar vara slutsåld i tryckt form men den finns säkert på ditt bibliotek. Du kan köpa den som e-bok på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Snowglitter books, Bloggbohemen, Boklysten, Bokhyllan, Sladdertackans bokblogg, Den döda zonen, Johannas deckarhörna, Lottens bokblogg, malins bokblogg, mysterierna.

2 reaktioner på ”De försvunna – Caroline Eriksson

Kommentera