Bilderboksångest och mellanåldersgotik i Augustprisnomineringarna

I söndags gissade jag, eller hoppades snarare, på vilka böcker i barn- och ungdomskategorin som skulle nomineras till Augustpriset. På något sätt hade jag väl gett upp hoppet om att juryn skulle upptäcka mellanåldersböckerna (9-12 år), jag tror jag förlorade det förra året när geniala Brorsan är kung förbisågs.

Så blir i år hela tre stycken mellanåldersböcker nominerade! Hurra! Kanske har jag ett litet gnälligt drag inom mig för jag vill ändå gärna påpeka att årets absolut bästa bok i den här kategorin är De försvunna av Cecilia Lidbeck och den fick tyvärr ingen nominering. Jag hoppas också att de här böckerna fortsätter ta plats i prissammanhang och att juryn inte ser det som att de kan nominera en hel hög nu och glömma dem sen.

Nåväl. Jag tycker ju flera av nomineringarna är roliga, också.

Dumma teckning – Johanna Thydell och Emma Adbåge. Jag har inte hunnit läsa än då boken är så pass ny men det är två geniala författare så jag hyser inga tvivel om att det är en lysande bilderbok.

Om dagen tar slut Med text av Lisa Hyder och bild av Per Gustavsson om ett barns ångest över döden och alltings slut känns det här minst sagt som en tippad nominering. Fin bilderbok.

Anrop från inre rymdenJag tyckte mycket om den här novellsamlingen av Elin Nilsson, men inte så pass mycket att jag önskade att den skulle nomineras.

Den förskräckliga historien om lilla Hon – en minst sagt grotesk spökhistoria av skräckmästaren för unga – Lena Ollmark – och återigen bild av Per Gustavsson. Jag älskar att en så pass morbid och blodig mellanåldersbok nomineras till Augustpriset! Min recension här.

Fågeln i mig flyger vart den vill den här vackra berättelsen i text och bild av Sara Lundmark hade jag absolut gissat om jag läst den tidigare. Nu läste jag den idag och den är verkligen enastående, klassad som mellanålder men kan verkligen läsas av både ungdomar och vuxna också. Berättelsen är inspirerad av konstnären Berta Hansson, särskilt fint tycker jag eftersom hon växte upp i Hammerdal, några mil utanför staden där jag bor.

För att väcka hon som drömmer – Johanna Nilsson skriver om ångest, om självskadebeteende, om det svarta. Jag har inte hunnit läst än men Johanna Nilsson brukar skriva underbart vackert.

Här har jag bara pratat om barn- och ungdomskategorin då den intresserar mig mest (och det är oftast den som ges minst medieutrymme) men jag vill också gärna uttrycka min jättestora glädje att Hédi Frieds lättlästa bok Frågor jag fått om förintelsen nominerades i fackboksklassen. Det är inte bara så otroligt viktigt med berättelser om andra världskriget, särskilt som läget ser ut i landet, Europa och världen idag, det är också fint att en bok som främst riktar sig mot barn och unga blir nominerad i fackboksklassen.

För att se alla nominerade med motivering, klicka här.

Kommentera