De olika kanske inte alltid är så olika ändå

Det är stort att byta institution.

Jag har i snart tre års studerande på universitetet tillhört Institutionen för humaniora. Oj, vad jag har trivts. Förvirrade litteraturvetare och språknördar och professorer som allt som oftast skjuter upp glasögonen i pannan, kliar sig i nacken och säger: "Ja…..Allt är ju mångtydigt och även det är ju relativt."

Denna terminen läser jag litteraturvetenskap (humaniora), Informatik (matematiska och systemvetenskapliga institutionen) och fotografik (institutionen för pedagogik).

Har ni någon aning om hur splittrad jag känner mig?

Det är inte bara uppgifter och tentor som är annorlunda. Det är ett helt annat liv! Jag är van att tillbringa fyra timmars föreläsning om, säg, den europeiska romantiken, kladda ner ungefär fyra sidor i blocket och föra en diskussion som ofta börjar väldigt vetenskapligt ("Hur beskrivs svårmodet i Wuthering Heights?") men sedermera urartar totalt ("Men Heathcliff är ju lite smarrig sådär"), och under denna tid hålla igång på ungefär fyra muggar kaffe.

Nu tillbringar jag torsdagseftermiddagarna i bildsalen med mina konstvänner, två eftermiddagar har tillbringats med att lite halvhjärtat lyssna på musik och karva i linoleum, samt trycka sina skapelser som föreställer ett eller annat eller ingenting.

Vad gäller informatiken så tror jag inte ens vår lärare har koll på vad skillnaden mellan Information systems och information technology är och jag tror inte någon förstår eller minns alla pilar som drogs mellan de femtioelva begrepp som alla började på "Informations" på introduktionsmötet.

Av allt det här har jag dragit två slutsater.

1, Den gemensamma nämnaren för universitetets olika institutioner är förvirring.

2, Det kommer bli en högst märklig termin.

Kommentera