Deckare nummer två av Galbraith en blodig bokhistoria

The Cuckoo’s Calling var den första deckare värd namnet efter en lång rad med mer eller mindre dåliga deckare jag läst den senaste tiden. Men så är det ju också en speciell författare som står 9781408704028_200_the-silkwormbakom synonymen Robert Galbraith. I, uppföljaren, The Silkworm står också litteratur- och förlagsbranschen i fokus vilket känns extra spännande. Privatdetektiven Cormoran Strike får i uppdrag att leta reda på den försvunne författaren Owen Quine, en enligt ryktet ganska illa omtyckt, högtravande besserwisser som tror att han är betydligt bättre än alla andra – när han hittas mördad är alltså listan med misstänkta lång.

Men det är en begränsad lista. Liksom i The Cuckoo’s Calling är det stängda rummet i fokus, litteraturgreppet som gjorde mig så förtjust i Agatha Christie i tonåren. Läsaren kan känna sig ganska säker på att mördaren har presenterats utförligt ganska tidigt och att hen inte kommer hoppa in som en överraskande extra medlem i historien i sista kapitlet.

Det gör det hela mycket spännande, utan att göra det förutsägbart. Bland de misstänkta finns alla möjliga och omöjliga människor; bland flera andra en övergiven hustru, en älskarinna, en försmådd vän, en girig agent och en författarkollega med en tjugo år gammal tvist i bagaget. Karaktärsskildringen är faktiskt nästan det bästa av allt. Mer förutsägbart är tyvärr förhållandet mellan den före detta ärrade soldaten och numera privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin. Men jag låter Robert Galbraith komma undan med det för resten av historien är ett blodigt nöje att läsa.

2 reaktioner på ”Deckare nummer två av Galbraith en blodig bokhistoria

  1. Lyssnade och gillade verkligen första boken, mycket pga bra uppläsning. Vill se den filmad, snygga kläder!
    Den nya ska jag också lyssna på men den måste ju komma på svenska först….

Kommentera