Deckarsommar – dubbelrecension nummer två

I förra dubbelrecensionen skrev jag om Höstoffer och Vårlik och den här gången blir det Box 21 och Askungar.

Box 21 av Roslund & Hellström är en hemsk berättelse som börjar med att två kvinnor hittas av polisen, instängda i en lägenhet och tvingade att arbeta som prostituerade. Den ena flyr och den andra läggs in på sjukhus med trettiofem piskrapp över ryggen. En annan man blandar amfetamin med tvättmedel och jagas för att få sitt straff. Mitt i allting är poliserna Ewert Grens och Sven Sundkvist.

Box 21 är fruktansvärd och tyvärr mycket trolig, den är också mycket spännande men det är de kvinnliga huvudpersonerna som är sympatiska, poliserna rör inte alls någon sympati utan är istället både klyschiga och tråkiga.

Askungar är första boken i Kristina Ohlssons serie där redan lästa Änglavakter utgör tredje delen. Däremellan finns Tusenskönor, har jag för mig. I Askungar försvinner en liten flicka från ett X2000- tåg och alla resurser sätts in för att hitta henne. Utredningen leds av legendariske kommisarien Alex Recht och till sin hjälp har han Peder Rydh och Fredrika Bergman, den senare en civilanställd utredare.

Till skillnad från Box 21 är huvudpersonerna i Askungar både sympatiska och intressanta. Jag gillar att de är så olika och har så olika erfarenheter, samt att de inte är så klyschiga som personer i kriminalromaner ofta är. Jag kommer nog läsa Tusenskönor också.

5 reaktioner på ”Deckarsommar – dubbelrecension nummer två

Kommentera