Déjà Dead – boken bakom ”Bones”

Blod, död, förruttnelse, lik, ben, vävnad, äckel, blod och mera död – så kan TV-serien Bones på ett väldigt enkelt sätt sammanfattas. Men det finns såklart betydligt mer än så. Jag tror att det var lika delar den fiktiva karaktären Temperance Brennans fascination för små detaljer i ben och hennes till synes likgiltighet inför blod och äckel, och lika delar hennes styrka som huvudkaraktär som fick mig att i det närmaste sträcktitta på sju säsonger av serien.

BonesDet är verkligen äckligt. Men samtidigt handlar det (ofta) mer om naturlig förruttnelse än ett skräckfilmsscenario och det är säkert också en del i varför det är så fascinerande – människan kan ju aldrig sluta att fundera över sin egen förgänglighet. Varför skulle vi annars ha religioner? Mer än bara död och lik är det alltså som fyller rutan i Bones, många gånger är det också människor som på olika sätt befinner sig i marginalerna. Människor som är socialt utsatta, människor som anses annorlunda. Det finns också en huvudkaraktär, en kvinna som inte ber om ursäkt för sig själv och jag älskar det.

deja-deadDéjà Dead, första boken i Kathy Reichs bokserie som Bones baserats på – är både bättre och sämre än serien. Jag var glad att jag sett serien med svensk textning innan jag läste boken på engelska för det förekommer sida upp och sida ner med medicinska termer. Reichs, liksom Brennan, är rättsantropolog vilket såklart ger en otrolig tyngd till fakta och resonemang, men ändå blir det aldrig tråkigt. Reichs får mig att sträckläsa. Men inte bara det, jag blir nyfiken på kommande böcker även för att det finns en intressant biografisk aspekt av det hela. Reichs har ett imponerande CV, hon har utbildat FBI i rättsantropologi men också identifierat offer från krig och massgravar – det måste vara ett fruktansvärt tungt arbete men ändå så viktigt – och även varit vicepresident för den amerikanska föreningen för rättsantropologi.

Det här återkommer väldigt mycket i Bones, där seriens Temperence Brennan (som hon ju också heter i böckerna) arbetar med ungefär samma saker. I TV-serien skriver Brennan även kriminalromaner baserade på sitt eget arbete, där huvudpersonen har döpts till Kathy. Jag är nyfiken på om även bokserien i fortsättningen kommer vara biografisk. Jag är också nyfiken på om kärleksintresset kommer dyka upp i senare böcker eller om det helt och hållet är ett påhitt av TV-serien. Att vissa saker fungerar bättre i TV-serieformat än i bokform – och tvärtom – står ju helt klart, men det är ändå intressant att diskutera skillnaderna. Kärleksintresset, inte minst, men även tycker jag att det finns skillander mellan bokens (efter att ha läst en bok, märk väl) och seriens Brennan, inte minst i hur mycket fokus som finns på Brennan själv och på de som figurerar runt henne.

Men för att återgå till Déjà Dead så är den en kriminalroman av hög klass och det enda jag tyckte var tråkigt var slutet, som placerade skurken i en samling av många tidigare skurkar med exakt samma förklaringsmodell och motiv. Ändå är jag imponerad av Kathy Reichs och framförallt sättet med vilket hon blandar karaktärer, mord och socialrealism.

Boken hittar du här eller här.

Kommentera