Den amerikanske pojken – Andrew Taylor

”Efter att med knapp nöd ha överlevt slaget vid Waterloo lyckas den utfattige Thomas Shield så småningom få plats som lärare på en internatskola i Stoke Newington. Shield skyddar en av de nya eleverna, Charles Frant, från en hotfull främling, och efter en tid får han agera ressällskap när Charles och en annan pojke – Edgar Allan – far till Charles föräldrahem. Shield blir förälskad i mrs Frant och dras allt längre in i familjens liv.

Frants far, en mäktig bankdirektör, påträffas mördad strax innan hans bank kollapsar, och Shield försöker lösa mordet på mr Frant men sugs in i en malström av förvecklingar: flera mord, ett mystiskt testamente, okända män som hotar honom. Och vilken roll spelar egentligen den amerikanske pojken – Edgar Allan Poe?”

Jag knarkar som bekant sådana här böcker. Mord, hemskheter, 1800- talets London, slum och förfall mot fina familjer. Och Den amerikanske pojken gör mig inte besviken, för den har allt det där – och lite till. Förvisso kanske personporträtten vinner över detaljrikheten i Taylors författarskap, men detaljerna finns ändå där och skapar en bild av London och dess omgivningar som är både mörk, lockande och vacker.

Personporträtten är bland Taylors starkare sidor, karaktärerna är både spännande och undflyende och svåra att nagla fast helt, till och med berättaren Shield. Han är inte översympatisk, det är egentligen ingen i berättelsen, och det är väldigt skönt att för en gång skull slippa de falska huvudpersonerna och överromantiserade hjältarna.

Men det är ändå Taylors förmåga att upprätthålla spänningen som är det mest fängslande med boken. Den är sina goda femhundra sidor, men jag tröttnar aldrig på den trots att tempot inte är särdeles uppskruvat. Det är inte händelse efter händelse efter händelse – sådant tröttnar jag snarare på, tänk DaVinci Koden – utan det är en plågad mans långsamma efterforskningar och syn på livet som ändå på något sätt håller läsaren fast i ett halsstarrigt och nervöst grepp – jag hoppade till många gånger när jag läste den för att jag var så totalt inne i den och för att den är så förgjordat spännande.

Sedan spelar ju en av mina favoritförfattare och största hjältar – Edgar Allan Poe – en betydande men undanskymd roll. Läsaren får aldrig veta något om hans person, han är snarare kugghjulet som håller allting i rörelse och vars liv de större händelserna kretsar kring, utan att det egentligen märks.

0 reaktioner på ”Den amerikanske pojken – Andrew Taylor

Kommentera