Den mest älskade svenska boken i omröstning

Hans på Du är vad du läser har blivit inspirerad av BBC:s The Big Read Top 100 och vill ha hjälp med att ta fram de hundra mest älskade svenska böckerna. Jag tycker det är en fantastisk idé, listtokig som jag är. Hoppa iväg till inlägget och skicka ett mail till Hans med dina tio favoritböcker på svenska.

Efter en hel del huvudbry ser min egen lista ut så här. Hela listan är utan inbördes ordning men de två första böckerna är i en nästan löjligt slående ensam ledning, det är två av de finaste böckerna som finns i min mening och verkligen två böcker jag benämner som älsklingar i min bokhylla.

Gösta Berlings Saga – Selma Lagerlöf
Drottningens Juvelsmycke – Carl Jonas Love Almqvist
Nässlorna blomma – Harry Martinson
Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg
Agnes Cecilia, en sällsam historia – Maria Gripe
Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren
En komikers uppväxt – Jonas Gardell
Låt den rätte komma in – John Ajvide Lindqvist
Ormens väg på hälleberget – Torgny Lindgren
Den vidunderliga kärlekens historia – Carl-Johan Vallgren

Det kommer bli spännande att se hur listan blir!

Kommentera