Det fina med Kerstin – en fantastiskt fin bok

”Där asfaltsvägen slutar och grusvägen börjar bor Kerstin. Hon är sju år och älskar guld. 105 guldiga saker finns i en låda under sängen. Det finaste och guldigaste med Kerstin är håret. Det riktigt lyser. Fatima säger att Kerstins hår är orange men det är inte sant. Det senaste tillskottet i Kerstins samling är en liten ring som hon hittat på golvet i skolan. När hennes lärare Lotten frågar om någon sett hennes vigselring kommer det inga ljud ur Kerstins mun. Och sen är det för sent.”

Jag brukar inte inleda mina bokrecensioner med baksidestexter men den till boken Det fina med Kerstin är verkligen oerhört fin och säger ganska mycket om vad boken handlar om. Kerstin är någon jag historiskt sett sällan träffat i barnböcker men som börjat dyka upp mer och mer på senare år – i Lisa Lundmarks Haj-Jenny och Emma Adbåges Jag är jag, till exempel. Ett barn som befinner sig mycket i sitt eget huvud, formar tankar och idéer men inte pratar särskilt mycket. Vuxenvärlden är ibland förstående, men allra oftast bekymrade och vill att barnet ska prata mer, vara mer utåtagerande. Extroverta belönas mer än introverta, i såväl barnvärlden som vuxenvärlden.

Jag var ett sådant tyst och inåtvänt barn och jag älskar att de här böckerna finns nu för sådana barn att känna igen sig i – och för andra barn att få förståelse för. Men det finns också tusen andra fina saker med Det fina med Kerstin. Den är inkluderande på ett lättsamt och vardagligt sätt utan några som helst pekpinnar eller konstigheter. Den har ett konstant barnperspektiv och tar barnens funderingar och lekar på allvar. Den lustiga skattjakten verkar helt logisk, det är de vuxna som är lite konstiga. Här finns så mycket en sjuåring kan gå och tänka på, på en sjuårings nivå. Det fina med Kerstin är en bok om att ha hemligheter, om integritet, om vänskap, om att våga – och, ibland, om att inte våga. Och att det är okej.

Jag lyssnade på Det fina med Kerstin, inläst av författaren själv. Det var en mycket fin inläsning men jag rekommenderar att också ha boken bredvid dig för Katarina Strömgårds illustrationer är, som vanligt, fantastiska, och porträtterar Kerstin, Fatima, Henrik, Lotten och alla de andra precis så som jag tänkt mig dem. Nu längtar jag efter inläsningen av andra boken, Att vara Kerstin, som finns utgiven som pappersbok sen i april.

Helena Hedlund fick debutantpriset Slangbellan 2019, i hård konkurrens. Det gavs ut många fina barnboksdebuter 2018 men jag tycker priset var otroligt välförtjänt. Jag hoppas många hittar till den här boken.

Pappersboken är utgiven av Natur och Kultur, 2018. Den finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Ljudboken är utgiven av Natur och Kultur, 2018. Den finns också bland annat på Bokus och säkert valfri ljudbokstjänst.

Fler som läst: Prickiga Paula, och dagarna går, Skriva läsa leva, Barnboksbloggen.

Kommentera