Det finns en första gång för allt, tydligen

Jag gör inte läslistor. Före jag läser,  that is. Efter gör jag hur många som helst.

Men hur strukturerad jag än må vara (jag antar att det var min maniskhet vad gäller just strukturering som till slut fick mig in på bibliotekarielinjen) så har jag nog aldrig i mitt liv, vad jag kan minnas, listat vilka böcker jag ska läsa. De har alltid legat i en mindre ordningsam hög (högar) på sängbordet och jag har alltid plockat den har jag lust med för tillfället. Jag vill inte känna mig tvingad att läsa något (ja, jag undantar Projekt Kill Hyllvärmare eftersom jag aldrig tvingade mig att läsa dem utan lät dem ligga på sängbordet i omgångar och så blev de lästa när de blev).

Men nu består högen till större delen av böcker jag plockat hem från biblioteket för länge sedan och som jag egentligen verkligen vill läsa men som alltid har fått vänta för andra böcker. Nu får jag inte låna om dem fler gånger och om jag lämnar tillbaka dem är jag av erfarenhet tämligen säker på att jag aldrig kommer låna dem igen, hur gärna jag än vill läsa dem (någon som är likadan och som har en förklaring på detta fenomen?)

Så nu har jag alltså rangordnat dem i ordningen de ska återlämnas, och alltså rent teoretiskt i ordningen jag ska läsa dem. Så här ser det ut:

1. En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf. Egentligen har jag ingen återlämningspress på den här boken, i så fall hade jag väntat med den (Selma-läsningen är helig!). Däremot ska vi prata om den i vår bokcirkel om en vecka och jag vill ha lång tid på mig att läsa den.

2. Svulten blir bok två. Jag är riktigt nyfiken på den här vampyrboken efter att ha läst om den både här och där.

3. Husfrid har huserat på mitt sängbord i x antal månader, även om jag gärna vill läsa den har den på något sätt alltid hamnat underst i högen.

4. Samma gäller The gates av John Connolly som jag impulslånade under en biblioteksrunda och som nu sjunger på sista lånevisan. Hur jag har kunnat motstå den så här länge övergår mitt förstånd.

5. Sist men inte minst ska jag läsa Anna klädd i blod, första boken om spökjägaren Anna som jag lånade främst för den fantastiska framsidans skull.

Om jag sedan håller den här ordningen, bryter upp den totalt eller läser alla på en gång återstår att se. Men efter det här ska jag försöka hejda mitt bibliotekslånande lite (som av någon anledning har eskalerat lavinartat sedan jag började jobba på bibliotek), för egentligen vill jag ju inte göra listor över vad jag ska läsa. Jag vill ta det som det kommer.

Gör du läslistor över vad du ska läsa?

10 reaktioner på ”Det finns en första gång för allt, tydligen

 1. Jag har i slutet av varje månadsrapport på min blogg en liten rad som heter ”Tänker läsa”. Det är ofta vad jag spontant är sugen på just den stunden som jag skriver eller böcker till utmaningar, men på senare tid har jag känt att jag helst vill ha läst de böcker jag skriver att jag ska läsa i slutet av månaden.

  1. Det kan jag nog tänka mig att ha också, en spontan lista. Det jag är rädd för är att det blir ett tvång att läsa vissa böcker, då backar jag fullständigt..

 2. Jag är en typiskt list-person, jag älskar listor av alla de slag. Och jag är så lättlurad att om det står på en lista så gör jag det 🙂 Svaret på frågan är alltså ett rungande JA.

  1. Hehe 😉 Jag är också egentligen en list-person, jag har listor på ALLT! (Kul att det finns fler än mig 😉 ) Varför jag aldrig har listat det jag ska läsa är väl för att jag är rädd för att tappa lusten med läsningen om det känns som ett tvång..

 3. Jag gör inga ordentliga listor, men har ändå en viss planering i läsandet. Jag är med i en bokcirkel och vill ju gärna vara färdig med boken innan den ska diskuteras. Nu är det Austens ”Mansfield park” som står på tur. Jag har en hyllvärmarhög att plocka från emellanåt, och sedan slängs det in lite blandade böcker också.

  1. Ungefär så har jag det också! Jag är också med i en bokcirkel och innan när jag läste hyllvärmare hade jag alltid en hög liggandes på sängbordet. Det är väl just själva listorna jag aldrig har gjort bara..

 4. Jag brukar ha en liten lista i huvudet om jag har recböcker eller bokcirkelböcker som har bestämda datum. Eller om man vill läsa någon bok före en resa eller innan man ska se filmatiseringen. Men ibland kommer jag till slutet av min lista utan att ha något bestämt och då kan det bli lite vad som helst 🙂

  1. Det kan jag också ha, recex brukar ligga överst i högen. Men det är kul att det blir sådär även när man har en någorlunda bestämd lista, att det blir vad som helst ändå 🙂

Kommentera