Det har kanske aldrig varit viktigare än nu

En dag före valet möttes jag av beskedet att en av de fantastiska unga jag bokcirklar med ska utvisas till Afghanistan. Hon är inte ensam. Sverige skickar unga människor tillbaka till krig och död, till ett land som vi avråds av UD att resa till. Det gör så ont att tänka på.

Valet i år har aldrig varit viktigare än nu. Vi måste rösta för medmänsklighet.

Det finns de som vill hävda yttrandefriheten till en gräns som inte finns. Yttrandefriheten innebär delvis att du måste tåla att bli motsagd, dels att du faktiskt inte får säga vad som helst – det finns en motlag om hets mot folkgrupp som alltför sällan används. Hur kan nazister få demonstrera när vi har en lag om hets mot folkgrupp? Hela nazismens och rasismens grundidé borde falla på denna lag.

Det är också många som säger att Sverigedemokraterna ska behandlas som alla andra partier för att vi har demokrati och demokratiskt val i Sverige. Något en också bör ha med sig då är att Sverigedemokraterna är ett antidemokratiskt parti som kan använda demokratin för att rusta ned den. Genom åren har många SD-medlemmar hotat med ”när vi tar makten….” Generationer före oss såg det hända i Tyskland innan andra världskriget, vi borde veta bättre och kan inte låta det hända.

Sverigedemokraterna krattade mattan för NMR och AfS. De är rasister i kostym, de tog in rasismen i riksdagen och normaliserade den så pass att det blev mycket lättare för ännu mer radikala partier att ses som helt normala.

Valet i år är kanske det viktigaste någonsin. Vi kan inte bli skyldiga till att historien upprepar sig.

Jag kan heller inte förstå de som säger ”måste ni prata så mycket politik”, ”jag är inte intresserad av politik” eller ”jag är så trött på valet och politik”. Det är extremt priviligierat att ha den åsikten för det finns hundratusentals människor vars liv skulle försämras eller förstöras om SD fick mer makt. För deras skull, för medmänsklighetens skull, måste du bry dig. Det har aldrig varit viktigare än nu.

Jag är inte hetero. Min livspartner får inte kallas svensk enligt SD. En röst på SD är en röst mot mig, mot min kärlek, mot många av mina och dina vänner och mot alla mänskliga rättigheter som finns. Det är en röst mot miljön och för mer klimatförändringar, mot att vi ska kunna fortsätta leva på det här jordklotet. För framtida generationers skull, barnens skull, för medmänsklighetens skull, måste du bry dig. Det har aldrig varit viktigare än nu.

En annan viktig sak: Se dokumentären med Hédi Fred.

Kommentera