Att planera eller inte planera

Jag, och många bokbloggare med mig, gillar att göra läslistor. Jag skriver upp alla böcker jag läser, men däremot brukar jag aldrig på förhand planera det jag ska läsa – jag är mer av den typen som köper hem ett antal böcker, lånar ännu fler och lägger hela högen på sängbordet för att betas av under lång tid framöver.

Både Enligt O och Ord och inga visor visar upp finfina planeringsförmågor och jag blir faktiskt lite lockad att för första gången göra en planeringslista över vad jag ska läsa.

Lockande, javisst. Men i ärlighetens namn tror jag nog att den där läslistan inte kommer följas ett dugg – om jag känner mig själv rätt kommer nya böcker ”råka” lånas hem från biblioteket och den ursprungliga läshögen kommer vara begravd av ny, spännande litteratur.

Planerar du din läsning?

20 reaktioner på ”Att planera eller inte planera

 1. Jag gör som du, skriver upp vad jag har läst och har stora högar med olästa böcker på sängbordet. Men att planera min läsning skulle nog inte fungera… Jag känner för så olika böcker varje gång!

  1. Nä, det är lite det jag känner också. Även om jag *har* en läsplanering så kommer andra böcker alltid få gå före..

  1. Jag har också haft läsoflyt! Det var därför jag tänkte att det kanske blir lättare att läsa om man strukturerar upp det. Men det kanske ändå är bäst att gå på känsla bara.

 2. Jag kan inte planera det jag läser.. tyvärr.. jag är en sådan människa som sätter mig totalt på tvären när jag ”måste” göra någonting. (självklart inte innom jobb o liknande, utan bara på min fritid) Detta medför att jag skulle tappa läslusten om jag inte kände mig sugen på att läsa nästa bok som fanns på listan. För hade jag gjort en lista skulle jag tycka att jag måste följa den, vilket inte skulle funka för mig. Läsa det jag känner för just nu, that is the shit for me! 😀

  1. Ja, det är alltid så det har varit för mig också! Bara läsa det jag känner för (förutom recensionsex då..). Men jag har haft en lässvacka senaste tiden så jag tänkte att det kanske kunde hjälpa att göra en lista. Men man kanske bara får vänta ut det 🙂

 3. Jag brukar försöka planera rec-ex så de blir lästa innan recensionsdatum om det är möjligt. Och om jag har många ser jag till att det inte kommer fem böcker eller så från samma förlag i rad. Men annars inte alls, det får blir vad det blir 🙂

  1. Ja, recensionsex brukar jag också försöka få lästa innan recensionsdatum. Men å andra sidan brukar jag var så nyfiken på dem att jag läser dem så fort jag får dem. Så det behövs ingen lista för det 😉

  1. Ja, det är väl såna böcker jag har planerade också. Egentligen känns det som jag inte vill planera annat 🙂

 4. Jag har så många olästa böcker i hyllan att det skulle vara stört omöjligt att varje gång jag läst ut en bok ställa mig framför dem och välja en jag känner för. Jag skulle liksom aldrig bli klar. Därför gör jag en lista nu, månad för månad. Och faktum är ju att jag vill läsa alla böcker jag har, så det är egentligen inget problem 🙂

  1. Ja, då är det ju lite svårt. På ett vis har jag ju en läsplanering ändå som jag inte tänkt på, när det gäller hyllvärmarna. Där har jag ju delat upp dem i grupper men jag har liksom ingen läslista ändå, de ligger i sina grupper på en speciell hylla i bokhyllan och så betar jag av dem efterhand 🙂

 5. Här planeras hej vilt hela tiden, men följs desto sämre! Ingen idé egentligen, för vad säger att jag har lust att läsa just den boken som står som nästa i tur på läslistan?
  Nej, jag gör som du, köper och lånar och läser huller om buller! 🙂

 6. Nej, jag planerar aldrig mina böcker som jag ska läsa, det funkar inte för mig. Däremot skriver jag ner de böcker jag har läst, när jag började på boken och när jag hade läst klart den. dvs,

 7. Jag planerar ju min läsning mestadels för att den till så stor del består av recensionsexemplar just nu, även om jag inte brukar hinna/planera till första recensionsdagen så måste jag ha dem uppskrivna i någon form av lista, annars blir det totalt kaos av läsningen…

  1. Jag brukar nog mest få ett recex i taget, men blir det många så får man nog planera för att få det i tid 🙂

Kommentera