Det lackar mot julläsning

Jag har tidigare erkänt min Grinchen- liknande inställning till att konsumtionshetsen som förebådar julen alltid verkar börja i oktober numer. Men finns det något som tar fram min inre julenisse så är det tanken på julläsningen – egentligen får vilken ledighet som helst mig att alltid tänka på vilken bok som ska få äran att fylla den, ett härligt tidsfördriv för en bokvurmare.

Det är inte mycket här i livet som jag har en traditionell inställning till, men börjar jag läsa en mastodontserie – säg, en rymdopera – under en julledighet så brukar det ofta komma sig att jag läser följande delar endast under julledigheten. I föreliggande fall har det väl kanske också lite att göra med att The Expanse är en så pass mastig serie att det liksom är ganska lagom med en del per år, just då när dagen är som mörkast. När det gäller tusensidig science-fiction är det också lite skönt att ha två veckors lediga dagar framför sig. I jul läser jag äntligen femte delen om Holden och hans besättning på rymdskeppet Rocinante, Nemesis Games.

Något som också är alldeles underbart att läsa i mörker och snöstorm är skräck, en av mina främsta skräckupplevelser någonsin är då jag satt helt ensam i stugan under pågående snöstorm och läste Michelle Pavers iskalla Grönlandsrysare Dark Matter. I jul läser jag hennes nyaste skräckbok, Wakenhyrst. En julläsningshög skulle ju dock inte vara en julläsningshög utan en ungdomsbok, så i min hög finns också The Coldest Girl in Coldtowndels för att jag är hemskt nyfiken på Holly Blacks författarskap och dels för att min mättnad efter år av vampyrromans- slukande börjar lägga sig och hungern ta vid igen.

Det kanske får räcka. Jag har ju en del datorspel att spela, också. Life is Strange: Before the Storm lockar, liksom kritikerrosade What remains of Edith Finch? och skräckrollspelet Vampyr som jag ännu inte spelat. Julledigheten kanske är lång men optimismen, den är minsann outsinlig.

2 reaktioner på ”Det lackar mot julläsning

  1. Det är verkligen mysigt att planera sin julläsning. I år gläds jag över en extra lång jul, tack vare alla klämdagar. Jag hoppas på att hinna läsa ut allt påbörjat.. 🙂

Kommentera