Det sista kungadömet – Bernard Cornwell

Det sista kungadömet är en bok i Projekt Kill Hyllvärmare som går ut på att läsa de där böckerna i hyllan som – ja, bara står och värmer. Just den här har stått och dammat i min bokhylla i snart fyra år. Precis som instiftaren Ord och inga visor läser jag mina hyllvärmare i omgångar och det här är tredje och sista boken i andra omgången.

Det är också första delen i en trilogi om 800- talets England och jag är faktiskt nyfiken på att läsa fortsättningen – som jag alldeles nyligen upptäckte var en till hyllvärmare som jag inte ens vetat om att jag hade. Förstår ni behovet att det här projektet?

Nåväl. I berättelsens centrum finns Uthred, en hövdingason som tas tillfånga av danerna när han är nio år. I något slags Stockholmssyndrom finner han stor sympati för danernas sätt att leva och framförallt för jarl Ragnar som var den som kidnappade honom, men han är också kluven till sin engelska bakgrund och vill hämnas sin mördade far.

Jag gillar historiska romaner, framförallt sådana som lyckas peta in lite humor och ironi i texten också och det gör Cornwell. Det här är ingen bok som förändrade min världsbild men den – för att vara krass – fungerar.

7 reaktioner på ”Det sista kungadömet – Bernard Cornwell

Kommentera