Det storslagna näsblodet och andra historier

De förryckta kusinerna och andra historier är en av mina absoluta favoriter i kategorin ”gotiska grafiska romaner med förvriden humor”. Förresten är det rätt och slätt en av mina favoritböcker. Jag älskar Edward Gorey, och som med alla författare som lämnat jordelivet och därmed ny produktion bakom sig försöker jag läsa verken de gjort med ganska långa mellanrum, så att jag länge kommer ha något kvar.

Det storslagna näsblodet och andra historier är liksom De förryckta kusinerna… en samling små Namnlös berättelser av viktorianska och gotiska mått, dock lutar Det storslagna näsblodet mer åt det surrealistiska där De förryckta kusinerna håller sig till det morbida.

Åtminstone på ytan. Skolexemplet, till exempel, kan vid en första anblick te sig precis som en sån berättelse en grupp människor skrivit tillsammans genom att en och en skrivit några rader utan att veta vad föregående person nedtecknat. Rent nonsens, med andra ord, och även om Edward Gorey absolut kan sägas tillhöra den engelska nonsenslitteraturens stora – amerikan som han var – finns det betydligt mer än nonsens under ytan. Skolexemplet kan tolkas som någons dröm, där scen efter scen följer på varandra utan egentlig mening, men också som enskilda episoder där sinnessjukdom, avsked och död är huvudteman.

Död – lång, utdragen, melankolisk död verkar vara ett av Edward Goreys favoritteman och det uppträder inte sällan jämte iskall sarkasm och bildar den galghumor som i Goreys värld inte går att värja sig emot. För den uppmärksamme läsaren och Gorey- kännaren finns här också en hel del att upptäcka bakom melankolin och svärtan, som att Aspdalsexpressen lägger ut ledtrådar till handlingen runt om i berättelsen, och att det tomma visitkortet och den svarta dockan som är två av Goreys återkommande symboler, dyker upp även här. För den som inte är insatt finns ett utförligt och intressant efterord av översättaren i både De förryckta kusinerna och Det storslagna näsblodet.

Det storslagna näsblodet är både en djupdykning i det djupt mänskligt melankoliska och ett svartmålat gotiskt mästerverk.

Kommentera