Drömfakulteten – Sara Stridsberg

Jag har inte läst Valerie Solanas SCUM- manifest. Än. Men jag kommer att göra det, inte minst efter att ha läst Sara Stridsbergs Drömfakulteten.

Drömfakulteten är en fiktiv biografi över Solanas, mer ett drömspel än ett berättelse, ett samtal mellan diktjaget och Solanas och en betraktelse över kvinnans roll i patriarkatet.

IMG_6110

Mycket lite är känt om Solanas liv. Stridsberg utgår från vissa kända fakta och från SCUM – det mycket omdebatterade manifestet och protesten mot patriarkatet som Solanas skrev – och skapar en bild av författaren, psykologen, forskaren, barnet, kvinnan, dottern som inte är så intressant på grund av att den är sann eller osann, utan för att den – trots de stundals märkliga och nästan absurda händelserna och tankegångarna – är så trolig. Solanas kämpar mot och försöker störta ett patriarkat vi fortfarande, sorgligt nog, lever i. Små tjejer blir fortfarande sexuellt utnyttjade av vuxna, det som Solanas sa sig bli utsatt för som barn men som hon inte fick upprättelse för.

Solanas blev också forskare vid universitetet, försökte skjuta Andy Warhol och var intagen på mentalsjukhus. Hennes senare liv är höljt i dimma men Stridsberg gör ändå en fantastisk skildring, växlar lätt mellan drömtillstånd och dialog mellan Solanas och diktjaget, mellan full klarhet och sinnessjukdom.

Mitt tillstånd är inte ett sjukdomstillstånd. Det är snarare ett tillstånd av extrem klarhet, av starkt vitt operationsljus på alla ord och ting och kroppar och identiteter. Bara ett simtag bort från dig, Doktor Cooper, ser allting annorlunda ut. Din så kallade diagnos är en exakt beskrivning av kvinnans plats i masspsykossystemet. Schizofrenin, paranoian, depressionen och potentialen för destruktivt utagerande. Varje flicka i patriarkatet vet att schizofrenin och paranoian och depressionen inte alls är en beskrivning av ett individuellt sjukdomstillstånd. Den är en fulländad diagnos av ett samhällsbygge och ett statsskick baserat på ständiga förolämpningar mot halva befolkningens hjärnkapacitet, baserat på våldtäkt.

Drömfakulteten är fantastisk, illavarslande, drömsk, levande, plågsam. Det var flera månader sedan jag läste boken och den tog mig lång tid att läsa men jag minns hur tagen jag var, hur svårt det var att lägga den ifrån sig och hur jag ville läsa varje mening om och om igen.

Hitta den här eller här.

Andra som har läst och bloggat: Feministbiblioteket, Påhittade nöjen, Fabulerat.

Kommentera