Dubbelt upp i olästa Maria Lang

Under sommaren brukar jag alltid få lite Maria Lang- abstinens och klämmer ett par av hennes böcker, den här gången blev det två jag inte läst innan.

Ingen returbiljett är från 1968 och ger med sitt tågmord omedelbara vibbar till Agatha Christies Mordet på orientexpressen som faktiskt var en av de första Christie jag läste i tidiga tonåren. Även om Ingen returbiljett inte riktigt kommer upp i Orientexpressen- klass och inte är en av Maria Langs bästa är den ändå läsvärd. Ingen Puck Bure här tyvärr, men både Christer Wijk och Camilla Martin figurerar självklart i huvudrollerna, liksom den då och då uppdykande Almi Graan.

En främmande man gavs ut 1962 och har med den förtjusande Puck Bure i handlingen. Rent generellt tycker jag allra bäst om Maria Langs 1940-, 50-, och 60- talsproduktion – och så självklart böckerna där Puck har en framträdande plats. Här är det dessutom pusselgåta med stängt rum- atmosfär där ett väldigt begränsat urval personer kan vara mördaren. Puck, Einar Bure, Christer Wijk och Camilla Martin ska fira midsommar i Svartsjön men dyker på ett femton år gammalt mord, där det är tvivelaktigt om rätt mördare blev dömd. Inte heller den bästa Lang jag läst men den bättre av dessa två och alldeles tillräckligt bra.

0 reaktioner på ”Dubbelt upp i olästa Maria Lang

  1. Hej! Välkommen till alla som har vägarna förbi Maria Langs Nora/Skoga och till min ”Skoga-stuga” där jag visar utställningar om hennes deckare och om hennes eget liv. Vi har även guidade vandringar under sommaren på lördagar 11.30 samt i juli och augusti även 18.30 med samling vid Torgbrunnen – för info kan ni ringa mig på 073-409 94 64 hälsar Magdalena Persson, guide!

Kommentera