Eclipse

Så var det äntligen dags för Eclipse och även om jag sett fram emot den så var inte förväntningarna skyhöga, för så bra har varken Twilight eller New Moon varit.

För er som inte fallit för Twilight-sagan och kan böckerna utantill, så är Eclipse tredje boken i serien och en direkt fortsättning på New Moon. Bella och Edward är återigen tillsammans, med en fara lurar runt knuten och ingen verkar kunna fläta ihop trådarna till vad det är som pågår. Bella slits mellan sin älskade vampyr Edward och sin bästa vän Jacob – som är kär i henne och dessutom kan förvandla sig till en varg när han vill. Vargarna – eller shape-shifters som de egentligen heter – är medlemmar av en gammal indianstam och urgamla fiender med vampyrerna. Oro på flera fronter verkar blåsa upp…

Förväntningar i en viss grad hade jag självklart, inte minst på grund av att jag gillar boken Eclipse mer än boken New Moon, men också för att Muse hade en specialskriven låt med på soundtracket och det verkade ju lovande.

Tyvärr hjälpte det inte. En av de största behållningarna med Twilight var just det fantastiska soundtracket som passade så väl in överallt och var både genomtänkt och bra. Soundtracket i New Moon föll platt för mig och det gör det tyvärr i Eclipse också. Det allra värsta är egentligen att Neutron star collision – Muse specialskrivna låt – slarvas bort fullständigt och gör inget intryck alls i filmen. Synd.

Inte heller gör Kristen Stewart något märkbart intryck på mig, precis som i föregående filmer. Jag tycker hon är en sorgligt dålig skådespelerska och gör inget annat än tittar ner i marken, ser förvirrad ut och stönar mellan varje ord. Nej, inte den Bella jag föreställt mig. Vad som är värre är att Robert Pattinson spelar sin Edward sämre än i de andra filmerna och han gör inte hälften av det intryck på mig som Jacob – spelad av Taylor Lautner – gör. Jacob är känslosam och sympatisk men det blir inte helt rätt ändå, för sympatisk är allt vad han inte är i boken, där är han snarare så irriterande att jag ibland var nära att dänga boken i väggen, alternativt mitt eget huvud. Bellas ilska på Jacob kommer inte fram överhuvudtaget, just den biten är så dåligt gjord att det nästan är lite plågsamt.

Nog om det dåliga. Ibland är faktiskt Eclipse riktigt bra. Som i slagsmålsscenen i slutet, som de tack och lov valt att visa istället för att följa linjen i boken där läsaren följer Bella och Edward som står utanför striden. Dusterna både mellan vampyr och vampyr och vampyr och vargar är mycket snyggt gjorda, likaså tycker jag om scenen där de övar inför striden som på ett liknande sätt nästan är hisnande välkoordinerad och vackert gjord och påminner om favoritscenen i Twilight – basebollscenen.

Men det jag tycker allra mest om är också det jag hade hoppats mest på: tillbakablickarna på Rosalies och Jaspers tidigare liv. De är egentligen alldeles för korta men otroligt vackert gjorda och man blir verkligen förflyttad till 1930- talet respektive 1860- talet. Kläderna, omgivningen, färgerna och den dystra stämningen är så vacker att jag nästan ryser, och det går sorgligt fort över men det är det jag kommer ihåg allra mest.

Faktiskt gör Cullen- skådespelarna – Robert Pattinson undantaget – och vargarna med Jacob i spetsen det största jobbet. Jag tycker verkligen om hur de har tecknat karaktärerna rent filmiskt och skådespelarna är mycket övertygande, speciellt just Jackson Rathbone som Jasper och Nikki Reed som Rosalie.

En sista rad av scener jag tycker om och en ganska intressant iakttagelse är Seattle- scenerna med den armé av nyfödda vampyrer Riley anför och som man inte fick följa i Eclipse – men däremot i alldeles nyligen utgivna The Short Second Life of Bree Tanner. De scenerna är perfekt gjorda, mörka och dystra och de innehåller verkliga detaljer ur boken Bree Tanner, sådana detaljer som får mig att tro att Stephenie Meyer haft ett finger med i manuset – eller att manusskrivarna hade tillgång till boken innan den kom ut. Men det är faktiskt ett genidrag, för även om det inte hade fungerat i bokform så ger det ett ytterligare laget till filmen och gör den mycket, mycket mer spännande.

Överlag är jag inte direkt betagen. Jag var mer positivt överraskad av New Moon och tyvärr tror jag även Breaking Dawn kommer bli ganska så fattig – om inte värre. Om detta var det bästa de kunde göra av Eclipse så kommer de få det rasande svårt med den sista boken i serien som jag tycker är den bästa och kanske den som kräver mest av en film också, för att inte allting ska bli feltolkat och fånigt. Jag har absolut inga förväntningar på Breaking Dawn och jag vet faktiskt inte om jag ser Eclipse igen. Den var helt enkelt inte på långa vägar tillräcklig.

0 reaktioner på ”Eclipse

Kommentera