Efter tio underbara år – ett av mina favoritband slutar spela tillsammans

För nästan exakt tio år sedan släppte The Ark It takes a fool to remain sane som också var den första låten jag hörde med dem och som jag älskade från första stund med hela det galna vanvett mitt fjortonåriga hjärta var kapabelt till. Men The Ark var inte bara en tonårsflört för mig, de har genom åren bara växt och min beundran med dem och framförallt har Ola Salo inte bara blivit en musikidol utan en sådan typ av känd person man verkligen kan se upp till, beundra och lyssna på.

Nästa år släpper de en samlingsskiva och ger sig ut på turné och efter det kommer de sluta spela tillsammans. Det är med verklig sorg jag läser det, för The Ark är ett av mina favoritband och det är tråkigt att de splittras. Jag tror inte det är slutet för personerna i bandet som musiker, men för bandet verkar det vara det och det är synd. Av Ola Salo tror jag vi kan förvänta oss inget mindre än fler storverk, inte minst efter hans fantastiska roll som Jesus i den storslagna uppsättningen av Jesus Christ Superstar jag såg i Malmö den sjunde mars i år.

Den tjugotredje februari släpps samlingsskivan Arkeology, låtlistan klistrar jag in nedan. Tre av mina absoluta favoritlåtar är inte med, Angelheads och Laurel Wreath från första skivan We are the Ark och så Death to the martyrs från Prayer for the Weekend, men de var aldrig singlar så jag hade inte förväntat mig det heller. Jag hade verkligen också hoppats på att den underbara, bombastiska och fantastiska Racing with the Rabbits från deras första EP skulle vara med, speciellt eftersom de spelar den på en del konserter. Men flera av mina andra favoritlåtar är ändå med, Calleth you, cometh I, Absolutely no Decorum, Little Dysfunk you och så självklart It takes a fool to remain sane.

Jag kommer sakna alla de konserter jag varit på med The Ark. Från en av mina allra första ”rock”konserter någonsin och min första med The Ark, gratisspelningen på Växjö Stortorg den 15 mars 2001 som The Ark gav för att deras ordinarie konsert på konserthuset bokstavligt talat brunnit inne – det var minus femton grader ute men det var helt fantastiskt – till den senaste på Östersunds Stortorg under Storsjöyran i somras, nio år senare men precis lika underbart. Den 24 och 25 mars spelar de på Palladium i Växjö och jag hoppas verkligen jag är där då.

Jag kan inte med ord beskriva vad The Ark faktiskt har betytt för mig, men jag vill försöka. Jag vill säga ett stort och aldrig någonsin tillräckligt tack till The Ark, för all den fantastiska musik som jag lyssnar på om och om och om igen, för alla låtrader som jag kan utantill och för att någon hade modet att vara annorlunda och att till skillnad från de flesta andra säga att det var helt okej att vara det. Att någon vågar stå på en scen i leopardmönstrad overall och säga att tro kan flytta berg och att du kan bli precis vad du vill, bara du försöker. Att någon sa till mig när jag hade några jobbiga skolår att I ain’t to proud to bow, I ain’t to proud to kneel, I ain’t too proud for any gesture that is meaningless to me. Men kanske framförallt just för alla dessa underbara konserter där jag varje gång stått och skrikit mig hes för att jag kan vartenda ord Ola Salo sjunger, för att han är en sådan fantastisk förebild och för att när han står där och säger att kärleken är viktigast av allt och att du visst är värd någonting även om folk försöker få i dig motsatsen, ja då tror man verkligen på honom. The Ark, ni kommer alltid finnas i mitt musikhjärta.

Racing with the rabbits, en av mina favoritlåtar inspelad på en av mina favoritkonserter, Växjö Stortorg 12 Augusti 2006. Från TheArkWorld.

The Ark spelar hos Grynet i SVT.Låtlistan på Arkeology:
Let Your Body Decide

It Takes a Fool to Remain Sane
Echo Chamber
Joy Surrender
Calleth You, Cometh I
Father of a Son
Tell Me this Night is Over
Disease
One of Us is Gonna Die Young
Clamour for Glamour
Trust is Shareware
Deliver us from Free Will
Prayer for the Weekend
Absolutely No Decorum
Worrying Kind
Little Dysfunk You
Superstar
Stay With Me
Breaking Up With God
The Apocalypse is Over

Kommentera